Voetbalhelden van de stad (6)

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Recordinternational Wesley Sneijder nam na 134 wedstrijden afscheid van het Nederlands elftal. Welke voetballers gingen de speler uit Ondiep voor? Een introductie in een tien-delige serie op deze website. Vandaag deel 6 over Willem van Hanegem, Leo van Veen en Piet Schrijvers.

Willem van Hanegem (Breskens, 20 februari 1944)
De Zeeuw komt met zijn moeder op jonge leeftijd naar Utrecht. Zijn vader komt in de oorlog om bij een bombardement. Op de Nicolaasweg groeit hij op, bij Velox gaat hij voetballen.

In de Eerste Divisie komt hij in 118 wedstrijden tot 47 doelpunten. Tegen RBC (8-1 verlies) wordt hij uit het veld gestuurd en krijgt een schorsing van 12 wedstrijden. In de jaren bij Velox is Van Hanegem werkzaam in de bouw.

Voor een transfersom van 80.000 gulden gaat hij naar Xerxes/DHC.  Met 26 doelpunten wordt hij topscorer en moet in de Eredivisie alleen Ove Kindvall met 28 treffers voor laten gaan. Johan Cruijff komt tot 25. Met Feyenoord wint ‘De Kromme’ in 1970 de Europacup voor landskampioenen en de wereldbeker, in 1974 de Europacup 3. Met de Rotterdammers wordt de geboren Zeeuw landskampioen in 1969, 1971 en 1974 en bekerwinnaar in 1969. Ook met AZ stapt Van Hanegem als bekerwinnaar van het veld.  Met Oranje verliest de middenvelder de finale van de WK in 1974 en op zijn erelijst prijkt ook EK-brons plus rode kaart in 1976.

Van Hanegem komt 52 keer uit voor Oranje.  Zijn laatste interland, zijn afscheidswedstrijd tegen België op 26 september 1979, is dan de eerste interland van een FC Utrecht-speler. Twee weken eerder is hij teruggekeerd van een Amerikaans avontuur en ingelijfd door de FC Utrecht. Hij speelt 54 wedstrijden voor de club waarvan hij later hoofdtrainer wordt. Hij wordt in 2008 ontslagen als hij clubeigenaar Frans van Seumeren een duikboot zonder verstand van voetbal noemt.

Van Hanegem is er in 1980 bij als FC Utrecht via het Roemeense Arges Pitesti de tweede ronde van de UEFA-cup bereikt. In 1993 en 1994 wordt de trainer Van Hanegem met Feyenoord kampioen van Nederland.

Leo van Veen (6 juni 1946)
Het tiende doelpunt van Leo van Veen op de laatste speeldag van seizoen 1969/1970 namens DOS in de effent het pad voor de oprichting van FC Utrecht. Door de winnende goal van de spits in de uitwedstrijd tegen GVAV blijft DOS in de Eredivisie en dat is essentieel voor de fusie van de drie Utrechtse eredivisieclubs.

Leo van Veen debuteert als 19-jarige november 1965 in het eerste van DOS, de club waarvoor ook zijn vroeg overleden vader (36) uitkomt. Op 9 januari 1966 scoort de latere Mister FC Utrecht zijn eerste doelpunt in de met 6-2 verloren derby tegen Elinkwijk.
De eerste speelminuten bij de fusieclub krijgt hij als invaller tegen Excelsior in de negende wedstrijd van de competitie.  Tegen Sparta op 26 februari 1984 speelt Van Veen zijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht na 367 duels en 154 doelpunten, recordcijfers voor de eeuwigheid. Acht keer op rij wordt de aanvaller clubtopscorer. Hij maakt 6 doelpunten tegen PSV, 5 tegen Ajax, 6 tegen Feyenoord en in de uitwedstrijd tegen NAC in 1973 (2-4) maakt hij de vier doelpunten.
In 1979 speelt Van Veen een half jaar bij de Los Angeles Aztecs met Rinus Michels als coach en Johan Cruijff en Wim Suurbier als ploeggenoten. In het seizoen 1982-1983 wordt hij landskampioen en bekerwinnaar met Ajax. Van Veen keert terug bij FC Utrecht en sluit 21 jaar als betaald voetballer af bij RKC. In totaal speelt hij 550 wedstrijden in de Eredivisie. Met DOS en FC Utrecht wint hij geen prijs. Hij zit in de voorlopige selectie voor het WK in Argentinië maar wordt nooit gekozen in Oranje.

Leo van Veen is 47 wedstrijden hoofdtrainer bij FC Utrecht (13x winst, 22x verlies) en is ook trainer/assistent/scout/technisch manager bij RKC (promotie naar de Eredivisie) , VVV, Go Ahead Eagles, Al Nasr (Emiranten), Ajax Cape Town (Zuid-Afrika), Haarlem, NEC, Ajax en AS Trencin (Slowakije). In Europees verband speelt Van Veen slechts vier wedstrijden, tweemaal tegen HSV met FC Utrecht en tweemaal met Ajax tegen Celtic.

Piet Schrijvers (15 december 1946, Jutphaas)
De doelman wordt geboren in Hoograven, dan nog behorend bij Jutphaas.  Bij RUC speelt hij zijn eerste wedstrijden. Tweede divisieclub HVC  ontdekt zijn talent bij SEC in Soest. Bij DWS is hij tweede doelman achter Jan Jongbloed en verdringt hem uit de basis in het tweede seizoen.

Trainer Kees Rijvers haalt de stevige keeper naar FC Twente, waar hij zes seizoenen eerste doelman is. Van 1 juli 1974 tot 1 juli 1983 is Ajax negen seizoenen zijn werkgever, in totaal 269 duels. Met Ajax wordt Schrijvers vijf keer landskampioen en wint tweemaal de beker. In 1980 verdedigt hij het doel in de halve finale van de Europacup voor landskampioenen. De ‘Beer van de Meer’ komt tot 46 interlands, waarvan 36 in zijn Ajax-periode. In het seizoen 1982-1983 heeft Schrijvers concurrentie van Hans Galjé en Sjaak Storm maar handhaaft zich als eerste doelman. Daarna kiest hij voor het vervolg van zijn loopbaan in Zwolle.

Op het WK in 1978 staat hij onder de lat tegen Oostenrijk, West-Duitsland en Italië. Schrijvers mist de finale door een blessure. Namens Ajax stopt hij in negen seizoenen 86 strafschoppen. Op 37-jarige leeftijd stopt hij in 1985.