Voetbalhelden van de stad (7)

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Recordinternational Wesley Sneijder nam na 134 wedstrijden afscheid van het Nederlands elftal. Welke voetballers gingen de speler uit Ondiep voor? Een introductie in een tien-delige serie op deze website. Vandaag deel 7 over Joop van Maurik, Ronald Spelbos en Hans van Breukelen.

Joop van Maurik (12 augustus 1945)
De spits staat niet vanwege zijn techniek bij de voetbalhelden.  Joop van Maurik is een harde werker, een stormram, een krachtpatser. Een voorbeeld voor velen, een publiekslieveling. Altijd zijn de mouwen opgestroopt. Bij Velox in de jeugd, in de Tweede Divisie en in de Eerste Divisie. In 1962 debuteert hij in het eerste, een elftal waarin ook Willem van Hanegem speelt. 26 doelpunten maakt de krachtpatser namens Velox in de Tweede Divisie, 10 in de Eerste Divisie.

DOS heeft geen belangstelling voor de spits en na de degradatie van Velox naar de Tweede Divisie wordt Holland Sport zijn nieuwe werkgever. Van Maurik wordt gevreesd door vele verdedigers en maakt 23 doelpunten voor de club uit Scheveningen.

Na twee seizoenen bij HVC in Amersfoort wordt FC Utrecht zijn nieuwe club.  Van Maurik is de favoriet van de latere clubeigenaar Frans van Seumeren. In 146 wedstrijden maakt hij 32 doelpunten. In 1975 wordt hij met 9 doelpunten gedeeld clubtopscorer met Leo van Veen. Hij accepteert in 1978 zijn verlaagde contract niet. ‘Voor dat geld neem ik nog geen hoekschop’, meldt de bonkige spits  en vertrekt naar FC Amsterdam. Een beslissing waar de latere café-eigenaar spijt van krijgt. In totaal speelt hij 244 duels in de Eredivisie en maakt 59 doelpunten.

Ronald Spelbos (8 september 1954)
De verdediger speelt in de jeugd van Velox bij de fusie en wordt niet opgepikt door FC Utrecht. Spelbos vertrekt  in 1971 naar HVC, dat later SC Amersfoort wordt. Voor een transfersom  van 100.000 gulden wordt AZ zijn nieuwe werkgever. In 1981 boekt de Utrechter een driedubbel succes met AZ: de landstitel, de beker en een finaleplaats in de UEFA-cup. In de beker wordt gewonnen van FC Utrecht, in het Europese toernooi verloren van Ipswich. Georg Kessler is trainer en de vroegere bondscoach neemt Spelbos in 1982 mee naar Club Brugge.

In 1984 wordt de 1.92 lange centrale verdediger landskampioen met Ajax. In totaal wint de verdediger vijf bekers; drie met AZ en  twee met Ajax. In het seizoen 1986-1987 is de Amsterdamse club succesvol in de Europacup voor bekerwinnaars. In de gewonnen halve finale en de finale ontbreekt Spelbos door problemen met zijn knie. Die blessure kost hem ook deelname aan het Europees kampioenschap met Oranje in 1988 en betekent het einde van zijn loopbaan.

Spelbos komt 21 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij scoort eenmaal in Oranje, zijn laatste interland tegen Cyprus (8-0). Het is de wedstrijd waarin een toeschouwer uit Oss een bom laat ontploffen. Spelbos speelt 39 Europese duels.

Hij gaat 4 oktober 1996 aan de slag als hoofdtrainer bij FC Utrecht. De ploeg speelt zich in veiligheid op de laatste dag van de competitie. Oktober 1997 levert de Utrechter na 53 wedstrijden zijn contract in. Hij traint vervolgens NAC en wordt docent en scout bij de KNVB.

Hans van Breukelen (4 oktober 1958)
De doelman is opgegroeid in De Bilt, BVC is zijn club. Op 19 maart 1977 debuteert Hans van Breukelen tegen Sparta en neemt de plaats in van Blagoje Istatov. Met de FC bereikt hij in 1980 voor de eerste keer Europees voetbal en speelt tegen het Roemeense Arges Pitesti en Eintracht Frankfurt.

Zijn beste seizoen in Utrechtse dienst is 1980-1981. De ploeg van Han Berger wordt op de laatste speeldag van de tweede plaats verdrongen door Ajax en krijgt slechts 35 doelpunten tegen.
16 september 1981 wordt een onvergetelijke dag. Uit tegen HSV, een Europese topclub in die tijd, is hij niet te passeren. FC Utrecht verslaat de Duitsers door een doelpunt van Willy Carbo. De bekerfinale gaat een jaar later verloren tegen AZ. In totaal speelt Van Breukelen 142 duels voor de FC. Zijn laatste daad is het overhandigen van 66.000 handtekening aan sportwethouder Pot met het verzoek FC Utrecht van de financiële ondergang te redden. De transfersom die Nottingham Forest overmaakt draagt bij aan de doorstart van de FC.

Met PSV wordt hij zes keer kampioen van Nederland. Van Breukelen speelt ook een hoofdrol bij de winst van PSV in de finale van de Europacup voor landskampioenen in 1988. Strafschoppen moeten de beslissing brengen tegen Benfica. Van Breukelen stopt de penalty van Veloso.
Van Breukelen speelt in dienst van FC Utrecht 7 interlands. Op 11 oktober 1980 is de wedstrijd tegen West-Duitsland zijn debuut. In 1988 op de EK keept hij foutloos in de halve eindstrijd tegen dezelfde tegenstander.  In Hamburg heeft hij eerder met FC Utrecht van HSV gewonnen. In de kleedkamer wil hij op dezelfde plek zitten als destijds. Van Breukelen stopt in de finale tegen Rusland de strafschop van Igor Belanov. Ook op het wereldkampioenschap in 1990 en het Europees kampioenschap in 1992 komt de Biltenaar in actie. In 73 interlands houdt Van Breukelen 34 keer de nul.

In 1997 keert hij terug bij FC Utrecht als technisch directeur. De club moet onder zijn leiding de uitdager van de topclubs worden. Na een 7-1 nederlaag tegen Ajax en 3-1 verlies voor de beker tegen Noordwijk is het stil in Galgenwaard. 1 augustus 2000 stapt hij op. Van Breukelen voelt zich onvoldoende gesteund door het bestuur.