Voetballen in een schitterend landelijk decor

Voetbal Ted Vermeulen

Als stadsmens is de aanblik van het voetbalveld van csv VIOD in Tienhoven een feest. Op een mooie dinsdagavond komen de bomen voor de groene weilanden op je af. Op die weilanden grazen de koeien en voor die weilanden ligt het voetbalveld van csv VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel).

Aangrenzend staat het dorpshuis ,,De Veenkluit“, welke naam het landelijke karakter van de omgeving nog eens accentueert. De Veenkluit heeft een multiculturele functie en faciliteert niet alleen de kantine en kleedkamers van csv VIOD, maar ook alle andere culturele activiteiten in de slechts 800 inwoners tellende woongemeenschap van de gemeente Stichtse Vecht. De aangebouwde sporthal wordt gebruikt voor de lessen Lichamelijke Oefening van de twee scholen, die de gemeenschap rijk is.

,,Die overige culturele activiteiten waren vroeger ook onderdeel van de Chrislijke Sportvereniging VIOD“ zegt Patrick van Loenen, bestuurslid technische Zaken. ,,cs VIOD is namelijk ontstaan in de loop van 1971, toen hier door FC Tienhoven alleen zomeravondvoetbal werd bedreven. Er was toen sprake van, dat die competitie gestopt zou worden. Na veel overleg en onderzoek naar de mogelijkheden werd besloten om in competitieverband bij de KNVB te gaan voetballen.

De initiatiefnemers kwamen tot de conclusie, dat de beste methode om te overleven, een fusie met de korfbalvereniging csv VIOD zou zijn. De korfbalvereniging werd hiertoe bereid gevonden en op 1 december 1971 tekenden beide verenigingen de overeenkomst, waarin wordt vastgelegd dat FC Tienhoven verder zal gaan als voetbalafdeling in de c.s.v. VIOD met 16 actief voetballende leden. Vier jaar later wordt besloten om de korfbal afdeling weer op te heffen waardoor vanaf het seizoen 1975/1976 csv VIOD alleen uit een voetbalafdeling bestaat“, aldus Van Loenen.

 

Kunstgrasveld

Na het openen van het dorpshuis ,,De Veenkluit“ in 1976, werden  in 1977 nog de zaalsportafdelingen gymnastiek, volleybal en badminton opgericht. Ook deze afdelingen worden in de loop der tijd weer opgeheven of in andere vormen voortgezet en werd csv VIOD opnieuw alleen een voetbalvereniging.

Csv VIOD heeft 220 leden, is dat niet heel erg veel voor een woongemeenschap met slechts 800 inwoners? ,,Ja, dat kan je wel zo zien” zegt Edwin van Loenen, jeugdvoorzitter en de man die binnen de vereniging een groot aantal taken voor zijn rekening neemt en daarom ook tot vrijwilliger van het jaar is gekozen.

,,Van die 220 leden hebben wij vier senioren en tien jeugdelftallen in competitieverband. Het aantal leden is in verhouding met het aantal inwoners inderdaad aan de hoge kant, maar het is hier ook erg aantrekkelijk om te voetballen. Zo speelt hier best een groot aantal jeugdspelers uit Maarssen. Dat is niet alleen vlakbij, maar de jeugdleden worden gratis voorzien van een voetbaltenue (shirt, broek, kousen). Hiervoor staan onze jeugdsponsors autobedrijf Jan van Werkhoven en De Graaf Metaalwerken garant.

Bovendien liggen onze contributietarieven veel lager dan elders. Een pupil betaalt bij ons slecht € 60,00 op jaarbasis, een junior € 90,00 en een seniorlid slechts € 140,00. Wij kunnen die tarieven aanhouden, omdat wij relatief weinig onkosten hebben. Alleen de trainer van de selectie, Jack de Hoogt, wordt betaald en alle andere medewerkers doen hun werk op vrijwillige basis.

Daarnaast bieden wij de jeugd altijd een prachtige seizoensafsluiting middels een ,,mini Olympische Spelen“ op het terrein van de Wilgenplas met aansluitend een barbecue. De uitbreiding van ons ledental kan worden gestimuleerd door de aanleg van een kunstgrasveld. Dat is een droom, waarover wij in bespreking gaan met de Gemeente Stichtse Vecht. Maar ja, Tienhoven is natuurlijk niet het belangrijkste deel van de gemeente, dat snap ik“, besluit Edwin van Loenen zijn wervingspraatje.

 

Vlaggenschip

Het eerste elftal van csv VIOD speelt al jaren in de laagste klasse bij het zaterdagvoetbal. Niet alleen in de laagste klasse, maar ook in de onderste regionen. ,,En dat is eigenlijk vreemd “zegt trainer Jack de Hoogt, want er is een grote groep, die best aardig kan voetballen. Er is alleen geen winnaarsmentaliteit“ vervolgt de voormalig trainer van o.a. Abcoude, PVC en VSC.

,,Het is allemaal te vrijblijvend. Als we om half drie beginnen is er ongeacht de uitslag om kwart over vier gewoon een vrolijke stemming in de kleedkamer. En dat is na een zoveelste fikse nederlaag niet leuk voor een trainer. Ik ben dan ook blij, dat ik met het bestuur heb kunnen afspreken, dat wij in die vrijblijvendheid verandering gaan aanbrengen.

We hebben kwaliteit voldoende om in de vierde klasse in de middenmoot te eindigen of voor een periodetitel te gaan. Dat gaat ook de insteek worden. Natuurlijk gaat de zweep er niet over, dat past niet bij de cultuur binnen deze club, maar ik ga wel wat strenger te werk.
Tweemaal per week trainen met een groep van 17/18 jongens, die potentieel in het eerste kunnen spelen.

De poulefase van de bekerwedstrijden wordt vóór de competitie gespeeld en die wedstrijden zie ik als selectiewedstrijden voor de competitie. Csv VIOD heeft de KNVB verzocht ingedeeld te worden in de ‘Utrechtse afdeling’.

Csv VIOD wil eraan bijdragen dat de leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de voetbalsport zijn binnen de vereniging erg belangrijk. Het bestuur werkt actief aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, trainers, en ouders/verzorgers op dit vlak. De vereniging moet een ontmoetingsplaats zijn en blijven waar sporters gezamenlijk met plezier en voldoening kunnen voetballen. Dit vraagt om duidelijke gedragsregels.

Die algemene gedragsregels, alsmede die spelers, trainers, begeleiders en ouders/verzorgers van de jeugd, alsmede sancties tegen het niet nakomen van die gedragsregels, staan uitdrukkelijk vermeld op de website van de vereniging. Een voorbeeld voor vele sportverenigingen.