Voetbalsters schrijven historie, op naar volksfeest in Utrecht

Voetbal Hans van Ommeren

Het kan maandag 7 augustus wel eens een gekkenhuis worden in Utrecht nu de Nederlandse voetbalvrouwen voor het eerst in de historie Europees kampioen zijn geworden. Na een buitengewoon opwindende partij, die pure reclame was voor het vrouwenvoetbal, trok Oranje in de finale aan het langste eind tegen Denemarken (4-2). De huldiging in de Domstad, waar de triomftocht op 16 juli begon, belooft een waar volksfeest te worden nu zelfs de grootste criticaster ‘om’ is.

De Grolsch Veste in Enschede schudde zondag tussen 17.00 en 19.00 uur op zijn grondvesten, met de nadruk op het laatste uur. De oranje aanhang brulde, sprong, zong en ook het tromgeroffel ontbrak niet. Met ‘kampioenen, olé olé’ toonden de bijna 30.000 toeschouwers vertrouwen in een goede afloop. En terecht.

Het Nederlands vrouwenelftal  bekroonde een fantastisch EK, waar de saamhorigheid vanaf de eerste minuten van afspatte. Niet zeuren wanneer je je basisplaats kwijtraakte, zoals aanvoerster Mandy van den Berg overkwam, maar je zonder morren wegcijferen in het belang van het team. Het ongekende succes van de vrouwen, alleen pionier Vera Pauw geloofde vooraf onvoorwaardelijk in de kracht van Nederland, zal ongetwijfeld een stormloop van meisjes naar de clubs tot gevolg hebben.

 

Publiekslieveling

De Europese beker in handen van Utrechtse Shanice van de Zanden.

De finale haalde een ongekend hoge amusementswaarde. Zowel Nederland als Denemarken speelden vol op de aanval en maakten zich niet druk om balverlies. Een hoofdrol was er in de eerste helft weggelegd voor publiekslieveling Shanice van de Sanden. De razendsnelle Utrechtse aanvalster liet haar Deense tegenstandster keer op keer naar adem snakken op de rechtervleugel en stond ook aan de basis van de gelijkmaker. Wie anders dan spits Vivianne Miedema rondde de voorzet van Van de Sanden, speelster van Liverpool en opgegroeid bij VVIJ en Saestum, perfect af.

Eerder had Nadia Nadim het thuispubliek stil gekregen door Denemarken uit een strafschop op voorsprong te brengen. Nederland toonde veerkracht en na de 1-1 van Miedema zorgde Lieke Martens met een bekeken schuiver zelfs voor 2-1.

Het tempo bleef moordend hoog en dat gold ook voor de scoringsdrift. Na een half uur waren er al vier doelpunten gevallen, eerlijk verdeeld over beide ploegen. Eerst voorkwam Sari van Veenendaal nog de gelijkmaker door razendsnel haar doel uit te komen – haar handelsmerk – maar even later was de Nieuwegeinse kansloos op de inzet van de Deense superster Pernilla Harder.

Van Veenendaal, doelvrouwe van Arsenal, moest attent blijven want Denemarken trok zich niet terug en bleef gebruik maken van de ruimte die Nederland weggaf. Daardoor was de EK-vrouwenfinale een verademing, zeker in het licht van de over het algemeen zwaar tegenvallende finales in het mannenvoetbal.

In de tweede helft bleven beide teams vol op de aanval spelen, maar de krachten waren enigszins afgenomen door de slopende acties van voor de rust.  Aanvoerster Sherida Spitse bracht Oranje uit een vrije trap op 3-2. Miedema had de 4-2 op haar schoen, maar de Deense keepster redde op miraculeuze wijze. Het laatste restje energie vloeide uit de 22 speelsters. In de slotfase maakte Miedema aan alle onzekerheid een eind door snoeihard de 4-2 in te knallen.

Sari van Veenendaal die, op een slippertje tegen België na, op een voortreffelijk toernooi kan terug kijken, kon haar geluk niet op. ‘Dit is zo onwerkelijk, ik weet niet wat ik moet zeggen. Terwijl ik normaal wel een woordje klaar heb,’ zei ze glunderend voor de camera van de NOS. ‘Wat we gepresteerd hebben de afgelopen dagen, echt iets heel bijzonders. Het was al in gang gezet maar kwam er nu helemaal uit. Dat het tot zoiets moois heeft kunnen leiden, daar hadden we alleen maar van kunnen dromen.‘

 

Huldiging

Maandag worden de vrouwen gehuldigd in Utrecht. De huldiging wordt rechtstreeks vanaf 18.50 uur uitgezonden op NPO 1. De uitzending duurt een uur. De Oranjevrouwen stappen bij Sterrenwacht op een boot die over de Stadsbuitengracht naar Lepelenburg vaart. Daar maken de Europese kampioenen op het podium hun opwachting voor het publiek.