Voetbaltrainers kijken uit naar onbekende tegenstanders

Voetbal Frank Brouwer

De voetbalkaart is dit jaar door de KNVB drastisch gewijzigd. Bovenin de piramide is promotie van amateurs naar profs mogelijk en op lagere niveaus is de oude, bekende structuur van districten losgelaten en zijn clubs geografisch ingedeeld. Zo kan het voorkomen dat clubs uit verschillende districten bij elkaar geplaatst zijn. De Utrechtse Sportkrant peilde de meningen in de derde klasse zondag.

Zoveel mogelijk derby’s en lokale wedstrijden, dat is het devies voor de langzaam maar zeker ingevoerde opbouw van het amateurvoetbal.

Werd er de vorige jaren rustig geëxperimenteerd met een indeling op basis van geografische ligging in plaats van indeling op district, dit jaar is alles duidelijk door elkaar geschud. Ook de verenigingen in de regio Utrecht merken dat er voor het seizoen 2016/2017 anders is ingedeeld.

Op elk niveau zijn afdelingen door elkaar gegooid en bijna elke club gaat dit jaar nieuwe tegenstanders tegenkomen. In de derde klasse van het zondagvoetbal zijn twee effecten zichtbaar. Allereerst vinden vier ‘Utrechtse’ clubs, zijnde PVC, Vreeswijk, PVCV en MSV ’19, zichzelf terug in de derde klasse van het district West 2. In de traditioneel erg Utrechts getinte derde klasse D van het district West 1 bevinden zich nu ploegen uit de districten Apeldoorn (Ona 53 uit Wageningen en FC Jeugd uit Ede), Arnhem (Eldenia) en Zuid (het Rijswijkse SCR).

De betrokken clubs blijken enthousiast. ‘Wij zien geen negatieve kanten aan het spelen in een ander district. Elke kant heeft zijn charmes. Het is verfrissend om tegen andere ploegen te spelen, ploegen die je niet kent’, verklaart Dennis Sluijk, hoofdtrainer van MSV’19. De Montfoorters zijn zelfs zeer tevreden dat zij behalve tegen de Utrechtse promovendi PVC, Vreeswijk en PVCV ook gaan spelen tegen streekgenoten zoals Cabauw, Bodegraven en Stolwijk. ‘Tegenstanders waar we in het verleden al regelmatig tegen oefenden. Ook krijgen we twee volledig onbekende ploegen uit Rotterdam, waar we de scouts tijdig op af zullen sturen,’ aldus de Montfoorters.

In de derde klasse D van West 1 zijn er ook louter positieve reacties op de nieuwe indeling. ‘Het is altijd leuk om tegen nieuwe ploegen te spelen’, oordeelt René Versteeg, trainer van het Utrechtse Sporting ’70. ‘Zolang we maar geen twee uur hoeven te reizen naar wedstrijden, is het prima. Door onze centrale ligging is daar nu zeker geen sprake van.’

In de selecties van het Leersumse HDS en sv Zeist leeft de nieuwe indeling enorm. ‘We zijn al allemaal aan het googelen geslagen. Om te kijken wat we te weten kunnen komen over de nieuwe tegenstanders,’ zo legt Fikri el Makrini van sv Zeist uit.  Twan Verhoeven, voorzitter Technische Commissie van HDS besprak de indeling ook al met de selectie. Verhoeven: ‘Vooral de oudere spelers vinden het erg leuk. Zij kenden de meeste ploegen nu wel en gaan weer eens wat nieuwe ploegen tegenkomen.’

Sportief lijken de clubs vooral nieuwsgierig. ‘Natuurlijk moeten we onszelf niet teveel op de borst kloppen, maar in het algemeen lag het niveau van West 1 wat hoger. Ik ben dan ook zeer benieuwd, hoe de nieuwe ploegen het zullen gaan ervaren,’ aldus Versteeg. El Makrini vult aan:

‘Volgens mij is bijvoorbeeld FC Jeugd een ploeg waarin flink wordt geïnvesteerd, ik ben heel benieuwd wat we gaan tegenkomen. We kennen het niveau van deze ploegen helemaal niet. Vorig jaar was het verschil tussen de nummer vier en de nummer tien erg klein. Ik verwacht ook dit jaar veel spanning.’

Allen hopen ze dat de supporters ook de verre reizen zullen ondernemen. Verhoeven: ‘Onze trouwe supporters volgens ons toch overal. ’ El Makrini vat het kort samen: ‘De nieuwe tegenstanders zijn helemaal niet veel verder dan de ploegen die we eerst tegenkwamen. We gaan alleen een andere kant op rijden. Oké, we moeten één keer naar Arnhem. Maar dat is één op de 26 wedstrijden. Hopelijk gaan onze fans die ene keer ook gewoon achter ons aan.’