Vogel

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Vroeg in het voorjaar zat ‘ie er al. Goed, het wemelt dan van de merels die heel mooi kunnen zingen, maar deze was speciaal. Tussen alle toonladdertjes en andere vocale hoogstandjes tjilpte de merel een duidelijk, bijna menselijk klinkend ‘haha!’. Elke avond weer. Eerst was het grappig, na verloop van tijd kwam de argwaan. Wat nou ‘haha!’? Werden we uitgelachen, omdat we kort daarvoor nog schouderophalend over de pandemie spraken en nu in lockdown waren? Was dit de Wraak van de Merel, uit naam van de natuur die zo lijdt onder ons vervuilende gedrag?

Lachte die vogel zich wezenloos omdat we wc-papier en spaghetti hamsterden alsof ons leven er van af hing?

We kregen controle over het virus, na verloop van tijd. We wasten onze handen stuk, hielden afstand, bleven thuis van school, kroeg, werk en sportclub. We keken naar de gebarentolk.

Toch ligt 2020 aan scherven, het virus zorgde voor veel verdriet. En zo is het sportbeeld van het jaar ook niet dat van de eeuwige Olympische roem, niet dat van euforie rond Oranje of van FC Utrecht dat de cup uit de Kuip opvist, niet dat van die gele trein die door de Utrechtse wijken snelt naar winst in de ploegentijdrit van de Vuelta. Het beeld is dat van die twee atletes die elkaar na hun race feliciteren met een aarzelend elleboogje, tijdens de NK in Utrecht. Zonder publiek.

Ja, we mogen weer. Nog zonder derde helft, nog altijd onder voorwaarden, maar we mogen sporten. Eureka! Of is het binnenkort mochten? Horen we daar die rotvogel weer, ook al is het voorjaar al lang voorbij? (Merelmannetjes zingen niet in het najaar. Jaja, ik ben een echte vogelkenner.) Gaat de boel straks toch weer op slot nu het aantal besmettingen weer alarmerend oploopt?

De barstjes in de geloofwaardigheid van regering en RIVM zijn scheuren geworden, de 17 miljoen eigenwijze burgers achter de dijken weten zelf wel wat goed is. Voor zichzelf. De gekte slaat toe.

De voetbaltrainer: ‘Als je al niet ineens meer wat mag roepen…’

De premier: ‘Hou je bek.’

De BN’er: ‘Free the people!’

De minister: ‘Het aantal testen dat uh, uh…’

De dansleraar: ‘Waanzin.’

De BN’er: ‘Ik doe niet meer mee.’

De merel: ‘Jullie doen hoe-dan-ook mee, dat is nu juist de pest. Haha!’

 

Er is hoop. Terwijl Poetin dweept met een goedje uit een illegale wodkastokerij, presenteert ook Trump binnen enkele weken een vaccin.

Nou jij weer, rare vogel.