Vol vertrouwen de toekomst in

Wielrennen Sietse Felix

Een paar maanden te vroeg, maar wie maalt daar om. Op 9 december 1936 werd Wieler Vereniging Het Stadion opgericht, desondanks werd het 80-jarig jubileum zondag 25 september al gevierd. Het Stadion is, met De Volharding, één van de meest traditierijke wielerclubs in Midden-Nederland.

Sterker nog, Het Stadion komt eigenlijk voort uit de Volharding. Daar stond een ruzie tussen twee leden van de laatstgenoemde club aan te grondslag.

Renner Jan Fresen en chauffeur Tinus Westbroek van de volgwagen hadden elkaar tijdens een wedstrijd op de openbare weg in de wielen gereden. Fresen, werkzaam in een slachthuis, schold Westbroek uit voor  schapenlul’ en daarmee was de onherstelbare breuk een feit. Fresen nam vervolgens december 1936 met Cor Blekemolen (oudstayer en wereldkampioen), Chris van de Bom, Jo Thijssen (masseur en oud-coureur), Arie Nebbeling en Henk Welle het initiatief tot een oprichtingsvergadering.

In 1936 werd tevens werkgelegenheidsproject stadion Galgenwaard opgeleverd, zodat de naam van de nieuwe wielerclub, Het Stadion, snel was gevonden. De leden kwamen wekelijks bij elkaar in Café de Man aan de Woudenbergseweg 29 tussen Zeist en Austerlitz; de renners uit Utrecht verzamelden bij restaurant ’t Kalfje aan de Biltsestraatweg en reden samen naar Austerlitz.

De clubwedstrijden vonden tot in de jaren zestig plaats op de openbare weg. Veel renners waren ook actief op de betonnen wielerbaan van stadion Galgenwaard en op andere gras- en betonbanen. Tot de jaren zeventig zwierf Het Stadion van café naar café en in 1978 vond de vereniging eindelijk een eigen onderdak aan de Koppeldijk in Nieuwegein …

 

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.