Voor Mojalefa Kloprogge telt alleen de weg omhoog

Atletiek Roberto Cancian

Voor de 18-jarige atleet Mojalefa Kloprogge is er maar één weg. ‘Voor mij is er geen andere weg dan omhoog. Alles geven voor wat je wilt bereiken. Dat is hoe ik in het leven sta en zo benader ik ook mijn sport.’ Hij is trots op zijn vijfde plaats op de 3.000 meter bij de Nederlandse kampioenschappen. ‘Daarnaast heb ik mij weten te vestigen in de nationale top in mijn categorie.’ Vandaag in deel 1 vertelt het atletiektalent hoe hij zo ver gekomen is.

Hij werd geboren in Lesotho in het zuiden van Afrika. ‘Ik heb daar de eerste jaren van mijn leven doorgebracht tot ik op mijn vijfde jaar werd geadopteerd en naar Nederland kwam. Op mijn twaalfde jaar ben ik begonnen met hardlopen, eerst wat kleine wedstrijdjes en af en toe een rondje met mijn buurman die ik al direct goed bij kon houden. Ik merkte dat ik steeds beter werd en dat motiveerde mij om nog meer te gaan trainen en wedstrijden te lopen. In 2016 werd ik gescout door mijn huidige trainer en sindsdien train ik hard om de top te bereiken in mijn sport’, legt hij uit.

 

Leven voor de sport

Nadat Mojalefa Kloprogge merkte dat het plaatselijke rondje met zijn buurman hem goed af ging, besloot hij richting de atletiekbaan te gaan. ‘Ik begon steeds enthousiaster te worden en na een plaatselijke wedstrijd besloot ik om eens te kijken bij AV Phoenix. Na de eerste training wist ik al dat dit de sport was die ik wilde doen. Daarvoor heb ik meerdere sporten geprobeerd. Ik begon met zwemmen en heb meerdere snorkelbrevetten gehaald. Ook schaatste ik wekelijks op de Vechtsebanen met mijn oom. Ik merkte dat ik vooral duursporten erg leuk vond. Als laatste, voor ik definitief de keuze voor de atletieksport maakte, heb nog een paar maanden hockey gedaan waar ik vooral als keeper actief was.’ Het liefst traint hij iedere dag. ‘Ik train elke dag van de week en op maandag, vrijdag en zondag twee keer per dag. Per week stop ik gemiddeld 15 uur in mijn trainingen, maar om de trainingen heen ben ik er altijd mee bezig.

Zich totaal afzonderen voor een wedstrijd, vindt Mojalefa Kloprogge niet nodig. ‘Voor een wedstrijd probeer ik juist de ontspanning te houden omdat ik anders snel zenuwachtig wordt. Dus een praatje voor de wedstrijd werkt voor mij beter dan dat ik mij compleet ga afsluiten. Na een mindere wedstrijd ben ik wel teleurgesteld maar ik zal het niet snel op een ander afreageren. Wel kan ik flink balen en nadenken over hoe het gegaan is.’

 

Tussenjaar

‘Ik heb vorig jaar de HAVO afgerond en heb momenteel een tussenjaar. Ik heb me voor volgend schooljaar ingeschreven voor de studie fysiotherapie. Daarnaast heb ik een bijbaantje. Het tussenjaar geeft me zowel veel tijd voor de trainingen en de sport maar het heeft me ook tijd gegeven om uit te zoeken welke opleiding ik graag wil doen.’ Voor de trainingen reist Mojalefa naar Rotterdam. ‘Ik ben begonnen bij AV Phoenix en heb daarna een tijdje bij U-track getraind. Nu ben ik vooral in Rotterdam te vinden waar ik bij het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam train. Ik heb al meer bereikt dan ik een paar jaar geleden had durven hopen. De komende jaren wil ik vooral mijn persoonlijke records aanscherpen en goed op weg zijn naar de internationale top.’

 


Lees hier deel twee van het interview met Mojalefa Kloprogge.