Voor Puck Pieterse is cross in haar woonplaats kinderspel

Veldrijden Redactie

Puck Pieterse heerste zaterdag in de nationale veldrit in haar eigen woonplaats. De 17-jarige scholiere uit Amersfoort had geen tegenstand te dulden bij de vrouwen, ook al is zij nog steeds een junior. Lars van der Haar had het een dag later beduidend zwaarder in Zonhoven, berucht om De Kuil, een diepe afdaling in het zand. De Woudenberger werd vijfde.

Nu Mathieu van der Poel enkele crossen laat schieten voor een stage in Spanje roken vele veldrijders bij de profs hun kans. Zaterdag in de Ethiascross  in Essen waren de meesten absent, maar in Zonhoven hadden ze zich massaal gemeld voor de Superprestigecross. Een steile afdaling gevolgd door een loodzware beklimming in  het zand maakte de veldrit die een rijk verleden kent tot een heuse beproeving.

Een heel bataljon Belgen, maar ook Nederlanders als Lars van der Haar en Corné van Kessel, droomde bij afwezigheid van de koning van het hoogste plekje op het podium. Een ploeggenoot van Van der Haar, Toon Aerts, bleek uiteindelijk over de vorm van de dag te beschikken. Hij demarreerde halverwege en alleen Laurens Sweeck bleef op gepaste afstand enigszins in de buurt totdat hij over de kop sloeg. Van der Haar streed met nog enkelen om de derde plaats. Eli Iserbyt had nog de meeste energie over. Van der Haar moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Bij de vrouwen was Nederland weer heer en meester. Annemarie Worst, Ceylin Alvarado en Yara Kastelijn die aanvankelijk veel moeite had met De Kuil, werden 1, 2 en 3. Geerte Hoeke uit Maarn eindigde als elfde, een plaats die ze ook een dag eerder had bezet in Essen. Daar dook Marianne Vos voor het eerst dit seizoen op in het veld en won prompt, al waren de eerste drie van Zonhoven er niet bij.

 

Amersfoort

De nationale veldrit in Amersfoort, georganiseerd door wielervereniging Eemland, werd een gemakkelijke prooi voor Puck Pieterse. Dat was niet verwonderlijk. Wanneer je in de wereldbekers tot de subtop behoort ook al ben je nog maar een junior, dan zijn de crossen in het nationale circuit kinderspel. Pieterse wilde evenwel graag in haar woonplaats aan de start verschijnen. Zaterdag domineerde ze van start tot finish op het nieuwe parcours dat was uitgezet op het bosterrein van GGz Centraal op de locatie Zon & Schild.

Tientallen jaren reden de cyclocrossers in bos Birkhoven, maar dat is taboe sinds het Utrechts Landschap heeft besloten geen vergunning meer af te geven voor het evenement. Daardoor moest voor de 40ste editie, Amersfoort heeft met Lieshout de oudste veldrit in Nederland, een nieuwe locatie worden gezocht en die lijkt gevonden. Behalve Pieterse bij de vouwen was er ook regionaal succes bij de mannen. Kyle Agterberg uit Maartensdijk greep net als vorig bij de elite en beloften de zege. Oud-prof Erik Dekker won bij de masters 40plus.