Voor tennisser Botic van de Zandschulp is sprookje uit

Tennis Hans van Ommeren

Het sprookje is uit voor Botic van de Zandschulp. In de kwartfinale van de US Open vond hij dan toch zijn meerdere in Daniil Medvedev (6-3, 6-0, 4-6 en 7-5). Dat was bepaald geen schande. De Rus is immers de nummer twee van de wereldranglijst. De tennisrevelatie uit Veenendaal kon echter met opgeheven hoofd het Arthur Ashe Stadium verlaten. Na twee verloren sets knokte hij zich terug in de partij en was de eerste die een set van Medvedev wist te pakken.

De cijfers spraken vooraf boekdelen. Van de Zandschulp had tot de kwartfinale veel meer werk moeten verzetten dan Medvedev. Met de drie kwalificatieronden erbij had de Nederlander er al zeven partijen opzitten.  Voordat het toernooi begon stond hij op plaats 117 van de wereldranglijst. Dankzij zijn sterke optreden in New York stijgt hij minstens vijftig plaatsen en is daardoor verzekerd van directe deelname aan het hoofdtoernooi van Grand Slams.

De start verliep moeizaam voor de Veenendaler. Meteen in de eerste game van de eerste set werd hij gebroken. Van de Zandschulp herstelde zich in zijn tweede servicebeurt, maar Medvedev liet zich de eerste setwinst niet ontnemen, al ging dat niet zonder slag of stoot. Verschillende setpoints werkte Van de Zandschulp weg voordat hij met 6-3 het hoofd boog.

 

Fysiotherapeut

De Nederlander toonde in elk geval lef. Echter, de zorgvuldigheid ontbrak soms en de koele Rus strafte dat onmiddellijk af. Als een stoomwals denderde hij door in de tweede set: 6-0. De Veenendaler leek bovendien niet geheel fit en liet een fysiotherapeut naar zijn bovenbeen kijken.

Medvedev toonde weinig mededogen. Ook in de derde set begon hij voortvarend, maar Van de Zandschulp beet zich vast. Eerder had hij zich in New York al een ware overlevingskunstenaar getoond door tot tweemaal toe een vijfsetter in zijn voordeel te beslissen.

Zover liet Medvedev het niet komen, al kwam hij in de derde set wel achter te staan. De Nederlander had alle schroom voor zover die er was geweest van zich afgeschud en brak in de vijfde game de service van de Rus. Ook begon zijn eigen opslag beter te lopen, waardoor hij zijn servicegames wist te behouden. Op 5-4 trok de Veenendaler mede dankzij een prachtige dropshot de set naar zich toe.

 

Volwaardig gevecht

Wat aanvankelijk een afstraffing dreigde te worden groeide uit tot een volwaardig gevecht. Van de Zandschulp hield in de vierde set lange tijd gelijke tred met de Rus. Met prachtige aanvallende acties sleepte hij telkens weer zijn servicegame binnen. Het werd 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5. Het publiek ging af en toe staan voor de Nederlander, die pas de derde tennisser was die op de US Open als qualifier de kwartfinale haalde. In de twaalfde game ging het dan toch mis. De Rus loerde op een foutje en op 6-5 in zijn voordeel kreeg hij twee matchpoints. Een mislukte dropshot kostte Van de Zandschulp meteen de wedstrijd.

Het bereiken van de laatste acht in New York heeft de Veenendaler evenwel geen windeieren gelegd. Met liefst 425.000 dollar aan prijzengeld keert hij huiswaarts. Bovendien kent de tenniswereld nu zijn naam, al heeft menigeen de grootste moeite om die correct uit te spreken.