Voor wielerclub De Volharding is junior uit Syrië de winnaar

Wielrennen Redactie

Bij wielervereniging De Volharding keken ze dinsdagochtend met meer dan gemiddelde belangstelling naar het WK tijdrijden voor junioren in Innsbruck. In alle vroegte dook een 17-jarige jongeling vanaf het startpodium, de rug gekromd en de blik gefocust. Mohamed Rayes ontvluchtte het door een burgeroorlog verscheurde Syrië en werd door de Utrechtse club opgevangen.

Rayes kreeg een lastig parkoers voor zijn kiezen, vooral in het laatste gedeelte van de 27,8 kilometer die door hem in 39,34 minuten werd volbracht. Zijn tijd was niet goed genoeg voor een medaille (68ste), maar in zijn geval was deelnemen belangrijker dan winnen. De Syriër junior eindigde op ruim 9 minuten van Remco Evenepoel. Het Belgische wonderkind – het wachten is op de eerste Vlaamse verslaggever die rept van ‘de nieuwe Merckx’ – maakte zijn favorietenrol meer dan waar en vermorzelde de overige 70 deelnemers. De nummer twee volgde op bijna anderhalve minuut.

Rayes was al in zijn jeugd bezig met wielrennen rond zijn woonplaats Aleppo. In april 2015 kwam hij met zijn familie en Nederland en fietste aanvankelijk op een afdankertje. Mede dankzij een oproep van Theo de Rooij, geboren in Harmelen en oud-directeur van de Rabobank-ploeg, werd vorig jaar een inzamelactie gestart zodat de karaktervolle vluchteling kon trainen op de glooiende wegen van de Utrechtse Heuvelrug. De Nederlandse cultuur, het Hollandse weer, de taal van het kikkerlandje, de klinkers en het waaierrijden, Mohamed Rayes moest het allemaal leren. Maar hij stond in Tirol wel mooi in de officiële uitslag van het WK tijdrijden.