Voor Wilco Kelderman breekt belangrijke periode aan

Wielrennen Redactie

Voor Wilco Kelderman breken belangrijke maanden aan. De 29-jarige Barnevelder heeft een aflopend contract bij Team Sunweb waar hij aan zijn vierde seizoen bezig is. Kelderman staat sinds hij als junior tot de wereldtop behoorde te boek als een renner met ongekende mogelijkheden. Valpartijen hebben echter zijn carrière de laatste jaren flink gedwarsboomd. Volgens verschillende media zou Sunweb op zoek zijn naar een andere kopman.

Hoe het programma van de ranke coureur er uit gaat zien voor de tweede helft van 2020 is nog niet bekend. Kelderman heeft al wel verklaard dat het hem niet zoveel uitmaakt. ‘Als ik maar kan koersen. Als het de Tour de France wordt zal ik waarschijnlijk niet voor het klassement rijden.’ Waarmee de nummer vier van de Vuelta 2017 aangeeft dat hij de concurrentie in de Tour, die op 29 augustus start, te sterk acht. De Giro daarentegen, start 3 oktober, kent een aanzienlijk zwakker deelnemersveld. Daar zouden zonder meer kansen zijn voor het podium.

Als het zijn laatste seizoen bij Sunweb wordt – waar Sam Oomen vrijwel zeker vertrekt, hij zou naar Jumbo-Visma gaan – hoeft Kelderman niet te vrezen dat hij brodeloos wordt. Een ronderenner beleeft vaak zijn beste jaren als dertiger. Hij lijkt uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld het ambitieuze Alpecin-Fenix dat met Mathieu van der Poel een publicitair uithangbord heeft voor de klassiekers, het veldrijden en mountainbiken. De Belgische formatie van de gebroeders Roodhooft waar ook Puck Pieterse – net als Kelderman begonnen bij de Amersfoortse club Eemland – onderdak heeft gekregen, wil zich in 2021 ook in grote ronden profileren.