Voor Wilco Kelderman komt rustdag in Vuelta als geroepen

Wielrennen Hans van Ommeren

Voor Wilco Kelderman komt de tweede rustdag in de Vuelta als geroepen. De Barnevelder snakt naar een moment van bezinning nu hij in het weekeinde twee dagen op rij moest passen in het Spaanse hooggebergte. De eerste dag viel de schade mee, zondag verloor hij vier minuten. Nu had de kopman van Sunweb door botte materiaalpech al eerder een mentale opdoffer gekregen.

Dinsdag begint de Vuelta met een tijdrit aan de zware slotweek. Wellicht kan Kelderman zich nog revancheren, maar dat de moraal ver is gezakt is niet onlogisch. Als je het hele jaar geconfronteerd wordt met pech, houdt het een keertje op. Het klassement – vorig jaar werd hij knap vierde – is naar de Filistijnen met een achterstand van bijna zeven minuten, al staat hij nog altijd twaalfde.

De race tegen het uurwerk over een afstand van 32 kilometer leent zich uitstekend voor eerherstel. En tijdrijden kan Kelderman, als junior klopte hij bijvoorbeeld Tom Dumoulin. Er zijn evenwel meer renners die hun zinnen hebben gezet op de individuele krachtproef, zoals specialist Rohan Dennis die zich al dagen spaart in de beklimmingen.

Ook het fascinerende slot van de Ronde van Spanje, met vrijdag en zaterdag twee moordende etappes in Andorra, biedt nog kansen voor de Barnevelder om in elk geval een ritzege weg te kapen. Bovendien ligt er eind september nog een excellent toetje te wachten, de WK in Innsbruck. Vooral het parkoers van de wegwedstrijd lijkt Kelderman op het ranke lijf geschreven.

 

Dylan van Baarle

Voor Dylan van Baarle is de Vuelta voortijdig geëindigd. De Veenendaler ging zaterdag niet meer van start in de veertiende etappe. Hij had te veel last van de blessures die hij donderdag bij een valpartij na de finish had oplopen. Door de onoplettenheid van een official ging eerst ritwinnaar Alexandre Geniez onderuit, waarna Van Baarle met een salto tegen het wegdek smakte.

Op het eerste gezicht leek de schade mee te vallen, maar uit nader onderzoek bleek Van Baarle, die in de twaalfde etappe ijzersterk reed en bijna had gewonnen, toch te veel problemen te hebben in met name de liesstreek.

Een zuur einde van de Ronde van Spanje voor de renner van Sky, zeker met de tijdrit voor de boeg, een discipline waarin de Veenendaler dit jaar veel progessie heeft geboekt en een stunt geenszins was uit te sluiten. Nu is het nog maar de vraag of hij op tijd hersteld is voor de tijdrit op de WK woensdag 26 september. Overigens is de official die al bijna veertig jaar bij de organisatie van de Vuelta betrokken is, naar huis gestuurd.

 

Nederlandse eer

De Nederlandse eer wordt in Spanje hoog gehouden door Steven Kruijswijk die ook al een hele goede Tour reed. De renner van LottNL-Jumbo staat vijfde in het algemeen klassement, op 1.29 van leider Simon Yates. Maar wie herinnert zich niet hoe de Brit in de Giro compleet instortte. Bovendien is de derde week van een afmattende ronde vaak de beste week van, juist, Steven Kruijswijk.