Voortreffelijk BCO weet zich te handhaven in meesterklasse

Bridge Redactie

Bridgeclub Oog in Al zal ook volgend seizoen in de meesterklasse uitkomen. Daarmee blijft Utrecht in de hoogste competitie vertegenwoordigd. BCO verzekerde zich van handhaving door in de degradatiepoule als tweede te eindigen. Het Utrechtse zestal kan terugblikken op een geslaagd seizoen, prolongatie van het verblijf in de meesterklasse was vooraf het doel.

De concurrentie is moordend op het hoogste niveau met veel teams die uit louter bridgeprofessionals bestaan. BCO bestaat uit een mix van gelouterde spelers als Wubbo de Boer, in 1993 wereldkampioen, en jong talent. In de reguliere competitie begon BCO sterk en na twee van de drie weekends stonden de Utrechters zelfs op een knappe vierde plaats. Die positie kon niet worden vastgehouden. BCO tuimelde enkele plaatsen en was veroordeeld tot de degradatiegroep.

Daarin zaten zes teams. De onderste twee degradeerden rechtstreeks naar de eerste divisie, de nummer drie van onderen kreeg een herkansing. Zover liet BCO het niet komen. De Utrechters die niet hoefden te spelen voor een contract konden zonder druk de strijd aangaan en deden dat met verve. Van de vijf wedstrijden werd alleen die tegen ’t Onstein-3, de uiteindelijke winnaar van de poule, verloren. De overige ontmoetingen eindigden in overwinningen voor de Utrechtse brigade die bestond uit Wubbo de Boer-Agnes Snellers, Tom van Overbeeke-Ernst Wackwitz en Rob van den Bergh-Ricardo Westerbeek.

Gedegradeerd zijn BC’70 (Eindhoven) en Het Witte Huis-2 (Amsterdam). De Lombard (Rotterdam) met Amersfoorter Vincent Kroes en Utrechter Aarnout Helmich wacht een beslissingswedstrijd tegen de nummer drie van de eerste divisie. ’t Onstein-4 en Hok, met Utrechter Kees Bakker, zijn gepromoveerd naar de meesterklasse. De Utrechtse teams Star-1 en Star-2  konden geen potten breken in de eerste divisie, BCO-2 degradeerde.

 

Exit landskampioen

De strijd om de belangrijkste titel in het Nederlandse bridge, het landskampioenschap voor teams, zal gaan tussen ’t Onstein-1 en ’t Onstein-2. Regerend landskampioen Het Witte Huis werd in de halve finale uitgeschakeld door ’t Onstein-2, met Tim Verbeek uit Driebergen in de gelederen. Het leek bijna op een walk-over uit te draaien want op een gegeven moment bedroeg het verschil bijna 100 imps. Zover liet Het Witte Huis het niet komen, maar het gat was aan de finish nog altijd 81 imps (218-137).

’t Onstein-1, met Simon de Wijs uit Doorn, kwam met de schrik vrij. Het dappere Theseus uit Tilburg – net als BCO een ’gewoon’ clubteam – nam op de eerste dag brutaal de leiding en hield die ook nog in de vierde zitting vast. Pas in de laatste set van 16 spellen stelde de winnaar van de Europese Champions Cup orde op zaken, al was het krap (167-154).

De finale wordt gehouden in het weekend van 25 en 26 januari in denksportcentrum Den Hommel in Utrecht en wordt dus, naast een strijd om de macht binnen ’t Onstein uit Vorden, ook een strijd tussen Simon de Wijs en Tim Verbeek. Op de slotdag zal de wedstrijd rechtstreeks te volgen zijn  op een groot scherm met deskundig commentaar van onder meer Wubbo de Boer. De toegang is gratis en na afloop zullen de toeschouwers worden getrakteerd op een drankje en een hapje. Tevens worden alle prijswinnaars van de (internationale) kampioenschappen in het zonnetje gezet.