Vos in extremis geklopt in La Course, Van Vleuten vijfde 

Wielrennen Redactie

Een koninklijke sprint besliste La Course 2020, de vrouwelijke opmaat naar de Tour de France. In extremis werd Marianne Vos in badplaats Nice geklopt door de Britse Elizabeth Deignan. Europees kampioen Annemiek van Vleuten legde beslag op de vijfde plaats, achter de Nederlandse Demi Vollering en de Poolse Katyrzana Niewiadeoma. Zowel Vos als Van Vleuten hadden in het verleden La Course al tweemaal op hun naam geschreven.

Wie anders dan Van Vleuten zorgde in de tweede beklimming van de Côte de Rimiez dat het peloton volledig verbrokkelde. Na een eerste plaagstootje voerde ze het tempo verder op. Eerst bleven er nog tien rensters over, uiteindelijk er nog maar zes, maar wel zes kanjers die stuk voor stuk in staat waren om zo’n zware koers te winnen. Van Vleuten besefte dat ze het op deze manier niet zou redden, maar de vlakke brede weg bood geen gelegenheid om weg te komen. ,,Ik had dit scenario wel een beetje verwacht, maar ik heb toch genoten.’’

In de sprint kwam Vos iets te vroeg op kop te zitten nadat ze Elisa Longo Borghini terug had gepakt. Toch leek de Nederlandse onbedreigd en met fietslengtes te gaan zegevieren. Echter, de finishlijn kwam maar niet in zicht en Deignan, wereldkampioen in 2015,  kwam centimeter voor centimeter dichterbij. De Britse moeder, ploeggenoot van Ellen van Dijk bij Trek-Segafredo, klopte Vos op de valreep. Vollering bevestigde haar talent door in de kopgroep te zitten en vervolgens naar de derde plaats te sprinten.