Vraagtekens rond Van Vleuten na bizarre val in mixed relay

Wielrennen Hans van Ommeren

Minutenlang na haar bizarre val staarde Annemiek van Vleuten ontdaan voor zich uit. Ze kon het niet bevatten. Het Nederlandse vrouwentrio was amper begonnen aan het tweede deel van de mixed relay of een van de belangrijkste schakels in de oranje trein lag versuft op de grond. Met een bebloede elleboog werd Van Vleuten naar het ziekenhuis gebracht en meteen rees de vraag of de geboren Utrechtse zaterdag in staat is de wegwedstrijd te rijden.

Speculaties volop na de tuimeling uit het niets van Van Vleuten. De winnares van de Giro, Tour en Vuelta, had nauwelijks het startpodium verlaten of de fiets zwiepte heen en weer. De 39-jarige renster die zo’n beetje alles heeft gewonnen wat er te winnen valt, klapte eerst nog met haar kin op het stuur voordat ze hard op het asfalt belandde. Zelf dacht ze dat haar voorband was ontploft. Anderen meenden dat de ellende begon met de ketting, waardoor ze de controle over haar fiets kwijtraakte.

De ervaren tijdrijdster, Van Vleuten is de regerend olympisch kampioen, lag op dat moment in tweede positie en de achter haar rijdende Ellen van Dijk moest allerlei capriolen uithalen om ook niet onderuit te gaan. Dat lukte en Nederlandse was nog in koers. Voor spek en bonen weliswaar want ook bij de mannen die tijdens het eerste deel van de gemengde ploegentijdrit in actie kwamen, had de pechduivel toegeslagen.

Ketting eraf

Vooraf behoorde het Nederlandse zestal – drie mannen en drie vrouwen – tot de favorieten voor eremetaal. Maar het ging al vroeg mis bij het trio Mathieu van der Poel, Daan Hoole en Bauke Mollema. Laatstgenoemde zag op volle snelheid de ketting eraf vliegen. Mollema probeerde nog wel hem tijdens het rijden er weer op te krijgen, maar vergeefs. Van der Poel en Hoole moesten met zijn tweeën verder en kwamen met ruim veertig seconden achterstand binnen op de leidende Zwitsers.

Nog was een podiumplaats niet uit zicht omdat de Nederlandse vrouwen tot de wereldtop behoren. Maar met de zware val van Van Vleuten viel definitief het doek. Ellen van Dijk, enkele dagen geleden voor de derde maal wereldkampioen tijdrijden geworden, en Riejanne Markus deden wat ze konden en hielden de schade uiteindelijk beperkt tot 52 seconden. Heel knap, alleen kochten ze daar niets voor. Nederland eindigde als vijfde na een op alle fronten dramatisch verlopen mixed relay.

Zeemeeuw

Voor Mollemal was de gifbeker nog niet leeg. Na de materiaalpech vervolgde hij op een nieuwe fiets in zijn eentje de race en werd onderweg ook nog eens aangevallen door een zeemeeuw. Eerder was de Groninger in de training al eens belaagd door een Australische ekster.

Nog voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht voor het maken van röntgenfoto’s reageerde Van Vleuten voor de camera van de NOS mistroostig.  ‘Ik heb pijn, het voelt niet goed.’ Dat klopte. Uit onderzoek bleek dat ze een breuk in de rechterelleboog heeft opgelopen. Een stabiele breuk weliswaar waarmee ze mag fietsen, maar de pijn zal een beslissende factor worden of ze zaterdagochtend zal deelnemen aan de wegwedstrijd.

Ellen van Dijk bekommerde zich onmiddellijk na de finish om haar onfortuinlijke teamgenote. ‘Hoe is het met Annemiek?,’ vroeg de Woerdense. ‘Ik weet nog dat ik ergens overheen ben gereden, hopelijk was zij dat niet.’