Vriendschappen ontstaan in Tour de Schalkwijk

Overig nieuws Hans van Echtelt

Het is een sociaal aspect van de Tour de Schalkwijk dat er vriendschappen voor het leven kunnen ontstaan. Door het accent te leggen op een recreatief bijprogramma zijn de meeste deelnemers vooral blij met de ‘randzaken’ van de jeugdwielerronde. Natuurlijk is er allereerst aandacht voor het sportieve element. Gele truidrager Thom de Kruijf moet voor het eerst in deze week zijn meerdere erkennen in rivaal Luuk van Oort bij de eindsprint waarbij ook Jop de Leeuw in dezelfde tijd over de meet kwam.

Op de voet gevolgd door Fenna van Dijk, Nina van Emmerik en Jort Vonck die slechts een luttele seconde hoefden toe te geven. Maar nog meer opvallend dan deze uitslag was de uitdossing van alle deelnemers en renners die vandaag op ‘vossenjacht’ gingen in Houten. De berenvachten waren niet te tellen evenals de clownspakken, het was een uiterst bont en kleurrijk gezelschap bij de finish aan de Jonkheer Ramweg. Het merendeel van de ploegleiders was zelfs onherkenbaar voor de eigen rennertjes.

En dan hebben we zaterdag op de voorlaatste Tourdag nog het befaamde ‘polderen’ op het programma staan waarbij het rennersveld zich letterlijk te buiten gaat aan het zich onderdompelen in de wetering en de sloten in en rond Schalkwijk. Volkomen bemodderd komen de renners dan weer aan de kant om zich gedoucht voor te bereiden op de tijdrit van zondag. Maar eerst zal zaterdagavond het slotfeest op de Brink nog losbarsten waarbij de vriendschappen van de afgelopen dagen bezegeld en afgedronken worden.