Vroege val in modder van Niel breekt Lars van der Haar op

Veldrijden Redactie

Na de bronzen medaille drie dagen geleden op het EK is de Jaarmarktcross in het Belgische Niel op een lichte teleurstelling uitgelopen voor Lars van der Haar. De 29-jarige Woudenberger kwam niet verder dan de vierde plaats. Niet dat hij slecht reed, integendeel, maar een val vlak na de start wierp hem ver terug en dwong hem tot een slopende inhaalrace. Winnaar van de cross die meetelt voor het Supeprestigeklassement werd Laurens Sweeck.

De Belg profiteerde van de lekke band die zijn landgenoot Toon Aerts in de slotfase kreeg. Met Europees kampioen Eli Iserbyt erbij hadden de drie Belgen een gaatje geslagen met de rest van het veld. Daarin was Van der Haar bezig met een indrukwekkende opmars. Meteen na de start was hij onderuit gegleden in de eerste blubberzone. Van top tot teen onder de modder stond hij snel weer op, maar inmiddels was het halve peloton hem voorbij.

De terriër uit Woudenberg vocht terug op het gevarieerde parcours, met modder, zand, bulten en ook een extreem steile helling. Halverwege was hij weer opgerukt naar de negende plaats. Vooraan leek Aerts, ploeggenoot van Van der Haar bij Telenet Baloise, over de sterkste benen te beschikken tot  materiaalpech hem velde. Sweeck rook zijn kans en verwees Iserbyt naar plaats twee. Dankzij de vierde plaats staat Van der Haar vierde in het klassement van de Superprestige, dat aangevoerd wordt door Iserbyt.

Bij de vrouwen kon Lucinda Brand het eindelijk afmaken. Ze was in een harde strijd verwikkeld met wie anders dan de wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, terwijl ook Denise Betsema weigerde te buigen. Uiteindelijk ging het op de finish tussen Brand en Alvarado. Brand kwam als eerste uit de bocht, Alvarado drong nog even aan maar stelde zich toen tevreden met de tweede plaats. Achter Betsema werd Yara Kastelijn vierde, voor Annemarie Worst. Vijf Nederlandse vrouwen op de eerste vijf plaatsen.