Vrouwen maken met tour promotie voor wielrennen

Wielrennen Redactie

Met een driedaagse promotietour wil de stichting Vrouwenwielrennen.nl eind deze week het 20-jarig bestaan vieren. Zondag fietst een peloton van zo’n zestig rensters de laatste meters in Utrecht. Daar ligt namelijk de bakermat van vrouwenwielrennen.nl, dat opgericht werd door Nelly Voogt, oud-voorzitter van Het Stadion.

De rensters fietsen langs de zes steden waar wekelijks met elkaar getraind wordt. Op vrijdag rijden de rensters van Amsterdam via Amstelveen naar Rotterdam. De volgende dag vervolgt de tour haar route van Rotterdam naar Eindhoven. De laatste dag rijden de vrouwen van Eindhoven via ‘s-Hertogenbosch en Zaltbommel naar Utrecht.

Vrouwenwielrennen.nl is van een kleine trainingsgroep in Utrecht uitgegroeid tot een groep vrouwen die in een zestal steden wekelijks met elkaar trainen, van 16 tot 70 jaar. Het gaat hierbij niet om een gezellig rondje fietsen maar iedere training heeft zijn eigen focus. Thema’s zijn bijvoorbeeld het opdoen van wedstrijdervaring, bochtentechniek, sprinten, klimmen en tijdrijden.

Voor veel vrouwen is het lastig om van recreatief wielrennen over te gaan op prestatiegerichter rijden. Er is nauwelijks een organisatiestructuur voor beginnende rensters om een volgende stap te kunnen zetten. Vrouwenwielrennen.nl zet zich met een toegewijde groep vrijwilligers al 20 jaar in om vrouwen in Nederland te stimuleren meer te wielrennen en samen gericht te trainen.

Met de promotietour, genaamd TheBig20Tour, wordt aan het vrouwenwielrennen nog meer aandacht aangegeven. TheBig20Tour zit al helemaal vol, maar wie wil kennismaken met vrouwenwielrennen is welkom bij één van de trainingsgroepen. De groepen trainen wekelijks in de maanden februari tot en met september. Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan technieken zoals in de groep rijden, waaierrijden en stuurvaardigheid. Verder komen er verschillende trainingsvormen aan bod waaronder intervaltraining, sprinten, bochtentechniek, tempo rijden en tijdrijden.

 

Toegankelijk maken

Jaarlijks wordt een competitie georganiseerd tussen de verschillende trainingsgroepen. De competitie heeft onder meer als doel het wedstrijdrijden voor de beginnende renster toegankelijk te maken. Buiten de vrouwen van een van de trainingsgroepen kunnen ook andere vrouwenteams en individuele rensters deelnemen aan de competitie. Ze moeten daarvoor een verzoek indienen bij het organisatiecomité van de vrouwenwielrennen.nl competitie.

Naast de wekelijkse trainingen en de competitie, worden andere activiteiten georganiseerd zoals wielercafés en een trainingsweekend in Limburg. In het winterseizoen worden diverse trainingen georganiseerd door de trainingsgroepen zelf, denk daarbij aan core stabilitytraining, spinninglessen, yoga en wattbike trainingen.

Voor meer informatie, zie vrouwenwielrennen.nl.