Vrouwen mogen eindelijk naar ‘de hel van het noorden’

Wielrennen Redactie

Enkele jaren geleden liet Ellen van Dijk zich ontvallen dat ze toch zo graag een keer Parijs-Roubaix wilde rijden. Ze kreeg steun van onder meer Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. Zaterdag is het dan zover. De vrouwen mogen naar ‘de hel van het noorden’. Een kwart van het 116,5 kilometer lange parcours gaat over kasseien. Bij de 17 stroken ontbreekt weliswaar het befaamde Bos van Wallers, maar de rensters krijgen genoeg voor de kiezen.

Zoals het beruchte Carrefour de l’Arbre op 17 km van de finish. Die is net als bij de mannen een dag later op het Vélodrome van Roubaix. De start van de vrouwen is in Denain vlakbij de Belgische grens. De eerste vrouweneditie stond al voor vorig jaar gepland, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Ook dit voorjaar sneuvelde de kasseienklassieker. Maar in het eerste weekeinde van oktober mogen eerst de vrouwen en vervolgens de mannen over de wegen vol gaten, met schots en scheef neergegooide stenen die spekglad worden wanneer het regent en stof doen opwaaien bij droogte.

Parijs-Roubaix heeft bij wielerliefhebbers een mythische klank en zo ervaart ook (een deel van) het vrouwenpeloton dat. Het aantal favorieten is niet op een hand te tellen. Behalve veel sterke buitenlandse rensters zijn er verschillende rensters uit Nederland die op het podium kunnen eindigen. Ellen van Dijk is in grootste vorm en dat geldt ook voor de nummer twee van het WK Marianne Vos, Annemiek van Vleuten toonde in het voorjaar in de Ronde van Vlaanderen dat ze alle zware klassiekers aan kan.

Uit de regio verschijnen verder nog twee rensters van Team DSM aan de start. Floortje Mackaij uit Woerden geldt als een ‘dark horse’. Ze zal zonder twijfel voor de aanval kiezen en deinst niet terug voor een slopende koers. Lorena Wiebes uit Mijdrecht moet het in de eerste plaats van haar sprint hebben, maar de kans is groter dat er iemand solo aankomt dan een grote groep. Ook Parkhotel Valkenburg stelt twee rensters uit de regio op. Voor Mischa Bredewold uit Hoogland en Kirstie van Haaften uit De Meern zal het zaterdag vooral een onvergetelijke ervaring worden en geldt het halen van de aftandse douches – onder het stof dan wel onder de modder – al als een zeer verdienstelijke prestatie.

Onder meer de NOS zendt livebeelden uit van zowel de vrouwen- als de mannenkoers.