Vuelta onthult hele parcours met Utrecht als startplaats

Wielrennen Redactie

Vlakke etappes, heuvels, bergen. Met soms steile stukken van meer dan twintig procent. Kortom, op het oog niks bijzonders met de Vuelta die volgend jaar zijn 77e editie beleeft. Behalve dan dat de drieweekse wielerronde vertrekt vanuit Utrecht, waarmee de Domstad een unieke trilogie voltooit. Alle drie de grote ronden heeft Utrecht na augustus volgend jaar binnen haar poorten gehad en zij mag zich dan met recht dé wielerhoofdstad van de wereld noemen.

Al in 2020 zou La Vuelta ciclista a España in Utrecht starten, maar corona gooide roet in het eten. De Spaanse organisatie stond echter welwillend tegenover een ander jaar en met Utrecht krijgen ook de andere steden die bij het driedaagse verblijf in Nederland betrokken zijn zoals Breda en Den Bosch, een herkansing.

Inmiddels is in Madrid het hele parcours gepresenteerd. De Vuelta  begint vrijdag 19 augustus met een ploegentijdrit door Utrecht en Leidsche Rijn. Leuk voor het publiek want dan is het peloton niet binnen een minuut voorbij geflitst. De volgende twee dagen wordt er gekoerst door het Utrechtse en Brabantse landschap. Den Bosch is startplaats van de tweede etappe en via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort gaan de renners naar de finish in Utrecht. De laatste etappe in Nederland speelt zich af in Brabant met start en finish in Breda. Onder meer Chaam en Rucphen krijgen een bezoekje van het peloton.

 

Klimgeweld

Na een ‘rustdag’ waarop de hele karavaan naar Baskenland moet worden verscheept, gaat het omhoog, zij het nog wat aarzelend. Pas in de regio Asturië barst het klimgeweld echt los in de achtste en negende etappe. Na een tweede rustdag mogen de klassementsrenners aan de bak in een individuele tijdrit van ruim dertig kilometer. In de Sierra Nevada volgen opnieuw twee zware bergritten, maar in de slotweek wordt het pas echt slopend. Werd de Ronde van Spanje dit jaar nog met een tijdrit afgesloten, volgend jaar wordt de renners wat rust gegund wanneer ze naar eindstation Madrid koersen. Dat gebeurt via een vlakke etappe waarin er ongetwijfeld ruimte is om wat te dollen op de fiets in de aanloop naar het laatste sprintersbal.

 

Wielerfeest

Bij de presentatie in Madrid was ook een Nederlandse delegatie. Wethouder Klaas Verschure van Utrecht sprak als vertegenwoordiger van het organisatiecomité, dat is samengesteld uit de provincies Noord-Brabant en Utrecht alsmede de steden Breda, Den Bosch en Utrecht. Hij verklaarde dat alle betrokkenen er zin in hebben. ‘Zowel de twee provincies, de drie steden, en de 34 parcoursgemeenten staan al enige tijd in de startblokken. En dat geldt ook voor de vele vrijwilligers, bedrijven, sportverenigingen en scholen die allemaal een mooi feest in hun buurt willen maken van La Vuelta Holanda. Ik denk dat iedereen er enorm naar uitkijkt.’