Vuelta verhuist van warme zomermaand naar late herfst

Wielrennen Redactie

De Ronde van Spanje verhuist naar de maand november. Dat is de uitkomst van het topberaad dat de afgelopen dagen is gehouden door de organisaties van de drie grote wielerronden in samenspraak met de UCI. Utrecht zal daardoor niet half augustus gastheer zijn van het wielerevenement, maar een kleine drie maanden later. De UCI overlegt de komende weken met de Spaanse organisatie over een nieuwe datum. Zodra deze bekend is, zullen de consequenties hiervan moeten worden onderzocht door de Spaanse en Nederlandse projectorganisatie.

De afgelopen dagen werd er volop gespeculeerd in internationale media over de veranderingen in de wielerkalender als gevolg van het coronavirus. De Tour de France stond in die bespiegelingen centraal als zijnde belangrijkste evenement binnen de wielersport. Nadat de Franse president Macron had gezegd dat de lockdown in zijn land verlengd zou worden en dat zeker tot half juli geen grote evenementen zouden worden georganiseerd werd steeds duidelijker dat ook het doorgaan van de Vuelta in de geplande periode op losse schroeven kwam te staan. Dinsdagavond meldde de Franse krant Le Dauphiné dat de Tour op 29 augustus zou starten en de Vuelta in september.

Dat van de Tour klopte, dat van de Vuelta niet. Die wordt nog verder doorgeschoven. Als de Tour eindigt op 20 september beginnen meteen die dag de WK wegwielrennen die een volle week in beslag nemen. Daarna is het de beurt aan de Ronde van Italië, terwijl met de Ronde van Spanje het wielerseizoen zal worden afgesloten. Er tussendoor – en misschien zelfs daarna – worden dan nog de meest prestigieuze eendagskoersen gehouden, de zogeheten monumenten. Dat zijn Milaan-San Remo (Italië), de Ronde van Vlaanderen (België), Parijs-Roubaix (Frankrijk), Luik-Bastenaken-Luik (België) en de Ronde van Lombardije (Italië).  Of ook de Nederlandse klassieker Amstel Gold Race nog in het najaar wordt gehouden, is niet bekend.

De Ronde van Spanje zou volgens het oorspronkelijke schema op 14 augustus starten in Utrecht met een ploegentijdrit. Daarna volgde een etappe van Den Bosch naar Utrecht en weer een dag later, op 16 augustus, eindigde het verblijf in Nederland met de etappe Breda-Breda. Maar in plaats van de warme zomermaand zal het vertrek nu zijn in een kille herfstmaand. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de randactiviteiten in Utrecht en de omlijsting van het wielerspektakel in de overige 33 doorkomstgemeenten.

 

Holanda

Bij de Nederlandse organisatie La Vuelta Holanda moeten ze de nieuwste ontwikkelingen nog verwerken. Martijn van Hulsteijn verklaart op de website: ‘Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Maar de coronacrisis heeft de hele sportwereld op zijn kop gezet. We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt of mogelijk verschoven wordt. Een concrete datum is er echter niet dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten.’
Zodra een nieuwe datum voorgesteld wordt – de UCI overlegt daarover met de ASO, de organisatie van de Vuelta a España – zal La Vuelta Holanda de consequenties hiervan onderzoeken. Dit betekent dat het samen met de startsteden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zullen bespreken welke mogelijkheden er liggen. Dit geldt ook voor de andere doorkomstgemeenten. Van Hulsteijn: ‘Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar enzovoorts. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals La Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn.’