vv Maarssen wil en moet winnen in derby tegen OSM

Voetbal Robert Jan van der Horst

De druk staat erop bij vv Maarssen. En bij Sven van Vuuren (36) de topscorer van zwart/witte formatie op sportpark Daalseweide. Puntverlies kan in de titelstrijd van de derde klasse C dodelijk zijn. Er moet zaterdag 9 maart dus gewonnen worden van plaatsgenoot OSM ’75. ‘En normaal gesproken doen we dat ook’, aldus een zelfbewuste Van Vuuren.

Sentimenten rond de derby zijn Van Vuuren vreemd. ‘Nee, bij mij leeft dat niet zo. Hoewel ik in Maarssen-Dorp ben geboren. Maar we kunnen ons geen puntverlies permitteren, dat speelt bij mij veel meer. Er zijn drie clubs die bij ons in de afdeling de dienst uit maken: vv Maarssen, Nita en FC Hilversum. Wij hebben – bij het ter perse gaan van dit nummer, red. – 41 punten uit zestien wedstrijden. In bijna elke poule kan je met die cijfers in het voorjaar al de bloemen buiten zetten. Alleen dus bij ons dus nét niet.’

 

Rood

Waar de schutter van de formatie van trainer Marco van der Meer nog het meest mee zit, is zijn eigen actie tegen Desto op 19 januari. Natrappen leverde Van Vuuren een terechte rode kaart op en een schorsing van drie wedstrijden. ‘Stom, stom, stom. Ik neem de scheidsrechter niets kwalijk, direct nadat het was gebeurd, liep ik al in de richting van de kleedkamer. Als excuus kan ik misschien aanvoeren dat ik niet lekker in m’n vel zat. Ik had op mijn werk een hele zware week achter de rug en voelde me niet top. Desondanks kan ik het niet goed praten. Ik doe wel vaker domme dingen, maar dit is misschien wel het domste dat ik ooit heb gedaan.’

Tot overmaat van ramp liep vv Maarssen uitgerekend tijdens die drie wedstrijden schorsing ook nog eens schade op. Nog wel tegen concurrent Nita. De club uit Nieuwer Ter Aa kwam met 2-2 goed weg in Maarssen. ‘We hadden moeten winnen’, verzekerd Van Vuuren zonder terughoudendheid. ‘En ik zal niet zeggen dat het met mij erbij wel was gelukt, maar het blijft toch knagen.’

Afgaande op de statistieken heeft Van Vuuren, die ook de openingswedstrijd van het seizoen miste, waarschijnlijk gelijk. In de wedstrijden die hij speelde, scoorde hij 25 goals en verzorgde 13 assists. Met 38 beslissende acties heeft hij een belangrijk aandeel in de productie van vv Maarssen: 68 doelpunten. Met slechts negentien doelpunten tegen heeft vv Maarssen een doelsaldo om van te watertanden. ‘Daar komen Nita en FC Hilversum niet bij in de buurt.’

 

De getallen

Er zien nog meer cijfers van vv Maarssen die dit seizoen tot de verbeelding spreken. De ploeg kan – tot op heden – bogen op de grootste uitoverwinning (7-0 bij Kockengen), tevens bracht het de grootste overwinning op z’n naam: 10-1 thuis tegen Robinhood.

Maar ook buiten het veld spreken de getallen boekdelen, aldus Van Vuuren. ‘Twee jaar geleden ging ik bij mijn neefje, die bij vv Maarssen speelt, kijken. Wat zou het toch mooi zijn als de club weer terugkomt op het niveau waarop het vroeger speelde, dacht ik toen. Ik heb vervolgens met voorzitter Bert van der Meijden om de tafel gezeten en hem mijn ideeën voorgelegd. Daarna zijn we aan de slag gegaan. Mijn vrouw heeft diverse gala’s georganiseerd en we hebben de businessclub nieuw leven ingeblazen. Dat ging zo goed, dat we nu al over de veertig sponsors hebben. Waar we in het verleden zelf bedrijven moesten benaderen, worden wij nu gebeld. Het lijkt de omgekeerde wereld wel.’

Van Vuuren beseft echter ook dat die ontwikkeling door de buitenwereld met argusogen wordt gevolgd. Zeker ook door plaatsgenoot OSM ’75. ‘Ik weet van de verhalen die de ronde doen. Dat OSM ’75-speler Ramon Stofmeel (zie pagina 9 van deze krant) zijn zorgen uitspreekt, verbaast me dan ook niet. Maar het is ongegrond. Juist omdat onze ontwikkeling breed wordt gedragen, ben ik niet bang dat we op enig moment weer in een zwart gat vallen omdat sponsors wegvallen of spelers vertrekken.’

Het zijn, benadrukt Van Vuuren, vooral spelers die een verleden hebben in of bij Maarssen die nu weer terugkeren op hun geboortegrond.  Van Vuuren: ‘Ik ken geen club in onze afdeling waarvan zoveel spelers uit de eigen stad of het eigen dorp komen.’ OSM ’75 wellicht, vragen we dan? ‘Ja, dat zou kunnen.’

 

Hoger plan

De inspanningen die Van Vuuren levert om vv Maarssen naar een hoger plan te tillen, worden niet gedaan ter meerdere eer en glorie van Van Vuuren zelf, benadrukt de aanvaller. ‘Net als met mijn positie in het eerste elftal. Als er jongens hier komen spelen die beter zijn dan ik, dan maak ik graag plaats. Kijk, over een paar jaar – medio 2023 of 2024, red. – komt hier een heel nieuw sportpark. Plannen waarbij ook het Utrechtse Elinkwijk is betrokken. Wat zou er mooier zijn dan dat vv Maarssen weer meetelt en speelt op een fonkelnieuw complex. Op dit moment is alles wat vv Maarssen naar een hoger plan tilt, welkom. Zoals een nieuw kunstgrasveld waarover we met ingang van komend seizoen kunnen beschikken. Dat is alleen maar goed voor de uitstraling van de club.’

Holland, Argon, CSW, Montfoort, Nijenrodes en FC Breukelen. Het zijn de clubs waarvoor Van Vuuren in het verleden spelen. ‘Ik zou een loper zijn, dat wordt me nog wel eens nagedragen. Maar mensen vergeten dat ik al 21 jaar in een eerste elftal speel. Ik heb, met een aantal anderen, een goed lopend bedrijf, een Schilderszaak en een Interieurbedrijf. Dat vreet tijd. Vandaar dat ik ook maar eenmaal per week train. Al met al heb ik in 2019, na de winterstop, mede dankzij mijn schorsing, nog niet veel gespeeld. De wedstrijd tegen OSM ’75 zal waarschijnlijk mijn eerste volledige duel worden.’

 

 

Op 27 juni 1927 kwamen in Maarssen leden van de zogenaamde knapenvereniging bijeen om in een voetbalvereniging in hun dorp op te richten. Ze noemden de club toentertijd MFC (Maarssense Footbalclub), dat in 1932 werd omgedoopt naar vv Maarsen en aanvankelijk 25 leden telde. De voetballers sloten zich aan bij de Christelijke Voetbalbond. In 1938 telde de club nog slechts 48 leden en 20 donateurs. Op oude fietsen ging de spelers naar uitwedstrijden in Mijdrecht, Naarden en Austerlitz. In 1975 verhuist de club, inmiddels gefuseerd met plaatsgenoot Blauw-Wit en daarom tevens op zaterdag spelend, naar sportpark Daalseweide waar het anno 2019 nog steeds speelt.