VV Scherpenzeel telt af naar eeuwfeest

Voetbal Redactie Utrechtse Sportkrant

Reikhalzend wordt bij vv Scherpenzeel uitgekeken naar het 100-jarig bestaan van de plaatselijke voetbalvereniging. Een zogenaamde ticker op de website telt dan ook af naar 17 april 2018.

Op 17 april 1918 startte vv Scherpenzeel met ongeveer 15 leden. De thuiswedstrijden werden op een heideveldje gespeeld dat door de eigenaresse mevrouw Rooyaards gratis ter beschikking werd gesteld.  Dit heideveldje, genaamd De Wittenberg, werd tot een zandvlakte omgetoverd en lag op Woudenbergs grondgebied. Dit was niet geheel toevallig want voetbal op zondag was in het religieuze Scherpenzeel taboe. En op zaterdag kon om praktische redenen niet worden gevoetbald, omdat er destijds nog een zesdaagse werkweek bestond en de kinderen ‘s zaterdags gewoon naar school gingen.

In de archieven van de KNVB is als vroegste eindklassering die van het seizoen 1923/1924 gevonden. Scherpenzeel kwam die voetbaljaargang uit in de 3e Klasse van de Utrechtse Provinciale Voetbal Bond (UPVB). Een vijfde plaats – met tien punten uit twaalf wedstrijden – viel de ploeg ten deel. In deze afdeling overigens ook illustere clubs als Zuilen, Presto, WUT en Ivria, die geen van alle nog als zelfstandige club bestaan.

In het seizoen 1949/1950 neemt de zaterdagsectie voor het eerst deel aan de competitie.  Het eerste elftal komt uit in de 3e klasse C. In het begin van het seizoen 1960-1961 wordt sportcomplex De Wittenberg na 43 jaar van een zoden grasmat voorzien en middels een inzamelingsactie van oud-papier kon de vereniging verder een grasmaaimachine en een sproei- installatie aanschaffen.

Vandaag de dag speelt vv Scherpenzeel op Sportpark De Bree-Oost en is van de weinige clubs uit de directe regio die, naast een zaterdagafdeling, ook nog een zondagtak heeft. Die bestaat slechts uit één elftal (zondag 2), maar toch. Verder telt vv Scherpenzeel zes seniorenelftallen, drie juniorenteams, zes pupillenteams en één smurfenteam.

 

Erik Willaarts

Bekendste ‘telg’ van vv Scherpenzeel is ongetwijfeld voormalig profvoetballer Erik Willaarts die in zijn carrière onder meer uitkwam voor FC Utrecht en Borussia Mönchengladbach. Een andere bekende naam in Scherpenzeel is die van Marco van Ginkel, maar de huurling van PSV heeft zijn roots bij dorpsgenoot De Valleivogels, dat speelt op sportcomplex De Bree West.

En uitgerekend buurman De Valleivogels is op zaterdag 30 september op De Bree-Oost de tweede tegenstander van het seizoen 2017/2018 in de Tweede Klasse G, District Oost. Terwijl de ouverture op 23 september bij streekgenoot Renswoude wordt gespeeld; een zware maar tegelijkertijd uitdagende start van het seizoen.

Het 100-jarige bestaan op 17 april 2018 gaat uiteraard niet ongemerkt voorbij. Het lustrum van vv Scherpenzeel zal groots gevierd worden en de voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Zo zal er een film gemaakt worden om de historie van de club vast te leggen. Tevens is de club, in het kader van geschiedschrijving, op zoek naar oude foto’s en video’s van de vereniging, van het oude sportpark De Wittenberg of van behaalde kampioenschappen.

Zie ook: www.vvscherpenzeel.nl