Waar zal Jan-Willem van Schip rijden in het olympisch jaar?

Wielrennen Hans van Ommeren

Voor Jan-Willem van Schip zal de kalender van 2020 weinig geheimen hebben. Vooral de maand augustus staat zeker en vast in zijn geheugen gegrift. Dan wil de 25-jarige Schalkwijker schitteren op de olympische piste van Tokio. Het lijdt geen twijfel dat hij medaillekandidaat is. De vraag is alleen, is de lange coureur dan nog profrenner?

Van Schip trad in 2018 toe tot de rijen der profs. Hij ontving een contract van Roompot Nederlandse Loterij, die goede sier maakte met de slogan ‘100 procent Nederlandse ploeg’. Van Schip kreeg de ruimte om zich op de baan te ontwikkelen. In maart van dit jaar werd hij wereldkampioen puntenkoers, dat echter geen olympische status heeft. Dat geldt wel voor het omnium waarop hij zilver veroverde op het WK en eind juni goud op de Europese Spelen.

De naam van zijn werkgever was inmiddels na een fusie veranderd in Roompot Charles. Hoofdsponsor Roompot Vakanties heeft evenwel te kennen gegeven na vijf jaar te willen stoppen. Manager Michael Zijlaard is weliswaar op zoek naar een nieuwe geldbron – hij hoopt op een nog tamelijk onbekend bedrijf dat zich middels de wielersport wil profileren – maar de kans dat hij slaagt is niet zo groot.

In meerdere opzichten betekent het einde van de Roompot-ploeg een verlies voor het Nederlandse wielrennen. Roompot Oranje Peloton zoals de allereerste naam luidde, gold als een springplank voor talentvolle jonge coureurs. Sprinter Dylan Groenewegen leerde er de fijne kneepjes van ploegleider Jean-Paul van Poppel, in zijn tijd zelf een van de rapste mannen ter wereld. Roompot had als procontinentaal team tussen de grootmachten van de World Tour duidelijk de gunfactor.

 

Populair

Op wielersites wordt druk gespeculeerd over de toekomst van Van Schip. De Schalkwijker is populair bij de wielerliefhebber, in de eerste plaats door zijn aanvallende manier van koersen maar ook door zijn originele teksten. Ook in België genieten ze van de Nederlander. Vorig jaar was het experimentele stuur van zijn fiets verschillende keren onderwerp van gesprek in de voorjaarsklassiekers.

 

Baanambities

Dat ploegen in hem geïnteresseerd zijn is wel zeker. Maar zijn baanambities vormen mogelijk een obstakel. Bij Jumbo-Visma zou de Schalkwijker een aangenaam wielerklimaat treffen en bovendien zou het na twee seizoenen Roompot een keurige stap zijn in zijn ontwikkeling. Maar die kans is vrijwel nihil. Met de komst van Tom Dumoulin, Chris Harper, Tobias Foss en Stef Krul van het continentale Metec zijn bij de uiterst succesvolle Nederlandse profploeg de beschikbare plaatsen wel zo’n beetje ingevuld.

Misschien kan Team Sunweb dat dit seizoen door een stortvloed aan medische probleemgevallen flink onder vuur is komen te liggen, wel een smaakmaker gebruiken. Van Schip is bij uitstek een man voor de klassiekers, als hij tenminste na de Spelen zijn focus wil verleggen naar de weg. Daarvoor zal de olympische droom van de Schalkwijker eerst werkelijkheid moeten worden.