Waarom zweet die dikzak zo?

Denksport Hans van Ommeren

Vorig jaar werd de internationale bridgewereld opgeschrikt door enkele grote valsspelschandalen. Hans van Ommeren, al jaren bezoeker van het bridgefestival op Madeira, nam zich voor eens extra alert te zijn op schimmige acties van louche buitenlanders.

Waarom zweet die dikzak zo en wat doet die gebronsde blondine met dat spiegeltje? Is die getatoeëerde Ariër wel helemaal koosjer? Het festival van Madeira trekt jaarlijks een bonte stoet aan nationaliteiten, maar sinds een jaar hangt er een grauwsluier boven internationale bridgetoernooien.

Een sluier van bedrog. Een ‘onschuldig’ getik op de hoek van de tafel, even wat brabbelen in je moerstaal, geen tegenstander die je ontmaskert. Aan de 19e Madeira Open doet ook een flink contingent Nederlanders mee. Van de ruim zestig landgenoten komen er een stuk of tien uit Utrecht, van clubs als Star, BCO, Dombo en BC’80.

Onbewust ga je je tegenstanders taxeren. Zitten er potentiële valsspelers tussen en wie zouden het kunnen zijn? De Scandinaviërs vallen meteen af, ze houden zich hoofdzakelijk bezig met een eigen wedstrijd om zo snel mogelijk een zo groot mogelijke pul met bier naar binnen te werken. Daar ga je niet beter van spelen, maar het plezier is er niet minder om.

Dat is ook de charme van Madeira, topspelers naast grootmoeders, vaak wel in het bezit van een butler. De allereerste editie in 1998 werd overigens gewonnen door een koppel uit Groenekan, oud-wereldkampioen Wubbo de Boer en Agnes Snellers.

Het is heel moeilijk om uit te vissen of je belazerd wordt. Lang geleden, ergens in de jaren tachtig en negentig, werden Nederlandse bridgetoernooien overspoeld door spelers uit het Oostblok, voornamelijk Polen. Die wilden een graantje meepikken uit de rijk gevulde Westerse ruif. In bridge mag je afspraken maken – bijvoorbeeld wat het bijgooien van een bepaalde kaart betekent – maar die moeten dan wel bekend zijn bij de tegenstanders.

De nummers een en twee van de wereld, de Italianen Fantoni en Nunes, vielen vorig jaar door de mand als jarenlange valsspelers. Niemand had ooit iets …

 


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant

–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.