Walgelijk

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Ooit zat ik naast Michael van Praag in Galgenwaard. Dat wil zeggen, ik zat op een betonnen trap - de perstribune was vol - en de voorzitter van Ajax op de naastgelegen eretribune. Tussen ons in was slechts een afscheiding van glas. Vanaf de statribune (die je toen nog had) klonk een lied en ik zag hoe de voet van Van Praag vrolijk tapte op de maat.

De tekst van het liedje (nou ja, liedje…) konden we niet of nauwelijks te horen. Maar ik kende dat liedje wel, ik schaamde me kapot.

Ook zaterdag 14 januari ging het weer over Joden. Dat heeft allemaal niks met antisemitisme te maken, zei voorzitter Teun den Hartog van de supportersvereniging. Het is bovendien de geuzennaam van Ajax-fans zelf. En dat is dan blijkbaar een vrijbrief om al zingend te verwijzen naar de Holocaust.

Met sisgeluiden, met spreekkoren als ‘Samen brandden zij Joden, want Joden branden het best’ of ‘We gaan op Jodenjacht’. Zo gaat het al vele jaren. Hoe misselijk wil je het hebben?

‘Walgelijk,’ schreef Ben ten Boden, oud-voorzitter van de supporters afgelopen weekeinde in zijn blog in DUIC. Hij had het echter over de ’tendentieuze berichtgeving’ van de NOS die aandacht besteedde aan de slogans bij Sparta (‘Wie niet springt is een Jood’ en ‘Joden gaan er aan’).

Nee, van Ten Boden hoeven we niet te verwachten dat hij die spreekkoren als walgelijk zal omschrijven. Want dat is allemaal de schuld van Ajax zelf, van de NOS en van weet ik veel wie, maar nooit dat van hem of andere supporters.

Op internet is een filmpje te zien over de beleving in het uitvak op Het Kasteel. De fans van FC Utrecht zijn blij met de fraaie, winnende goal van Kristoffer Peterson. Het is een vrolijk filmpje, niks mis mee. Tot het moment dat het ineens weer gaat over Joden.

Ik zie gewone mensen als u en ik op die tribune. Mensen die je tegenkomt in de rij bij de kassa voor de supermarkt of ’s ochtends in de bus op weg naar het werk. Met de winst bij Sparta op zak, kijken ze al blijmoedig vooruit naar de wedstrijd van zondag tegen Ajax. ‘Joden gaan er aan’, zingen ze.

Het is het gruwelijke van alles, dat iedereen het allemaal heel normaal vindt. Het is het nieuwe normaal.

Galgenwaard vult zich zondag de 22ste weer met die blinde haat. Veel plezier, ik ga wat leuks doen.