Voetbal is nu voor alle leeftijden

Voetbal Redactie Utrechtse Sportkrant

Hij was er dinsdag weer even bij. Nieuwegeiner Michel Vorm (32) werd door Bondcoach Danny Blind opgeroepen voor de voetbalinterland tegen Frankrijk die met in Amsterdam door Oranje met 1-0 werd verloren.

Vorm speelt in Engeland bij Tottenham Hotspur en zit daar vooral op de bank. Maar de voormalige doelman van JSV Nieuwegein, FC Den Bosch, FC Utrecht en Swansea City oogt nog altijd topfit. Hij heeft inmiddels vijftien interlands achter zijn naam en behoorde bij de Oranje-selectie op het WK van 2014 in Brazilië waar hij in de troostfinale tegen het gastland in actie kwam.

Veel minder prestatief ingesteld zijn de Walking Footballers van FC Utrecht. De 60-plussers dromen niet meer van een glanzende carrière op het sportveld, maar spelen meer voor de sociale contacten en om enigszins fit te blijven. ‘Voetbal zonder te rennen’ wint aan populariteit. Het is een nieuw concept van de KNVB in samenwerking met de Eredivisie en Het Nationaal Ouderenfonds. Walking Football is een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun ‘oude dag’ nog lekker actief bezig willen zijn. Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze spelvorm, waarbij in een wandeltempo een potje voetbal wordt gespeeld op een kwart veld met kleine doeltjes en zonder keeper. Er mag niet gerend worden en er mogen geen slidings gemaakt worden. Typisch is ook dat de bal nooit boven heuphoogte komt.

Met Walking Football is er een voetbalvorm bijgekomen die vele voordelen heeft; je kunt je hele leven van voetbal blijven genieten, in beweging blijven wat goed is voor je fysiek maar ook mentale fitheid. Bovendien kun je tegenover leeftijdsgenoten nog eens bewijzen dat je je voetbalkunsten nog niet verleerd bent. Daarnaast is het een prachtige mogelijkheid om betrokken te raken bij een vereniging. Dit is ook voor verenigingen een hele mooie kans om ouderen te betrekken in bestuurlijke functies of als voorbeeld voor de jongere voetballers.

Op dit moment zijn er 72 clubs in Nederland waar je Walking Football kunt spelen. In de gemeente Utrecht wordt de sport voor ouderen aangeboden bij FC Utrecht. Ook bij SV Houten wordt Walking Football aangeboden.

Wil je als club of (oud-)speler kennismaken met Walking Football: Ron Verkuijl via r.verkuijl@sportutrecht.nl. Wil je nog meer informatie over de sport? Neem eens een kijkje op http://oldstars.nl.