Ware nachtmerrie FC Utrecht in Zwolle

Voetbal Redactie

Over de slotfase van PEC Zwolle tegen FC Utrecht zal nog lang nagepraat worden. De formatie van Dick Advocaat leek op rozen te zitten toen Jean-Christophe Bahebeck ondanks een numerieke minderheid op fraaie wijze de 1-3 op het scorebord had gebracht. Er moest toen nog exact een kwartier gespeeld worden en niets leek een driepunter in de weg te staan. FC Utrecht had de zaak volledig onder controle, zo leek het voor het merendeel van de kijkers in Zwolle.

Daarna voltrok zich een ware nachtmerrie voor de supporters van FC Utrecht die waren meegereisd naar Zwolle. Was de rode kaart voor Urby Emanuelson al voor discussie vatbaar na ingrijpen van de VAR, daarna kreeg de thuisclub een penalty vanwege een tackle van Nicolas Gavory die buiten de lijnen van het strafschopgebied leek te worden ingezet. Mike van Duinen schoot van elf meter raak en vanaf dat moment was FC Utrecht volslagen van de kook zodat Van Duinen ook nog eens voor de winnende treffer in aanmerking kwam. En zo stond er 4-3 op het scorebord en had zich een ongelooflijk scenario ontwikkeld, met FC Utrecht als pijnlijke verliezer.

‘Pure willekeur’, zo foeterde Advocaat al tijdens de wedstrijd vanaf de kant, terwijl elftalleider Marcel Mul zich niet langer verbaal kon beheersen ten opzichte van de vierde man en ook met rood kon vertrekken. Het duurde ook lang voordat na afloop de gemoederen tot rust gekomen waren waarbij de inbreng van scheidsrechter Bjorn Kuiper en van de VAR natuurlijk ter sprake kwamen. Termen als ‘we zijn bestolen’ vielen in de Utrechtse kleedkamer waarbij de ploeg zich tegelijk moest realiseren dat defensief te weinig weerwerk was geleverd toen PEC Zwolle aanzette voor een slotoffensief.

Komende zondag kan FC Utrecht vanaf kwart voor vijf deze nare smaak wegwissen door een goed resultaat af te dwingen tegen de koploper. De statistieken voor de duels tegen PSV zijn niet in het voordeel van de Domstedelingen. Maar in voetbal is alles mogelijk, dat kan de conclusie zijn na een historische, onbegrijpelijk verlies in Zwolle. Spijtig is dat de nieuwe aanwinst Riechedly Bazoer dan vrijwel zeker niet beschikbaar is, ook hij kreeg rood na afloop omdat hij de vierde man een duw gaf uit frustratie. Dus een middag Zwolle leverde behalve verlies ook nog eens drie keer rood op….