Wat is de ideale leeftijd om te pieken in je sport?

Podcast en video Redactie

Ireen Wüst, Sven Kramer, Annemiek van Vleuten: waar leeftijd bij de ene sporter geen enkele rol in de sportprestatie lijkt te spelen, gaan bij de ander de jaren wel degelijk tellen. Wat is de piekleeftijd voor sportsucces en maakt het daarbij uit welke sport je doet? Deze onderwerpen staan centraal in de 87e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

‘Parijs is dichtbij, dus ik ga mijn best doen om mee te doen’, vertelde Churandy Martina een paar weken geleden in het programma BEAU. Martina, 37 jaar inmiddels, wil nog niet stoppen met de atletiek en zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Het zullen de zesde kunnen worden voor Martina, een unicum voor een atleet.

Oudere atleten die nog steeds op het hoogste podium presteren, ze blijven tot de verbeelding spreken in de media. Kijk maar naar alle loftuitingen voor de 35-jarige Ireen Wüst na haar vijfde gouden plak op evenveel opeenvolgende Winterspelen. Haar leeftijdsgenoot Sven Kramer werd door anderen juist als de schlemiel van de Nederlandse equipe gezien. ‘Net te lang doorgegaan’ was het harde oordeel: atleten moeten niet alleen op het juiste moment pieken, maar ook op het juiste moment weten te stoppen.

Waar ligt de piekleeftijd bij het sporten eigenlijk, en waar wordt dit door bepaald? In deze aflevering zetten Gerrit en Jurgen de data op een rij om erachter te komen of er nog een sport is waar zij in uit kunnen blinken. Tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ legt Guido uit hoe hij de begeleiding van zijn atleten bij wie de jaren gaan tellen, weet aan te passen.

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl