Waterpoloërs niet naar Tokio: ‘Doodzonde’

Waterpolo Redactie

Het Nederlands mannen waterpoloteam is uitgeschakeld in de strijd om de drie olympische tickets die deze week tijdens de OKT in Rotterdam te verdienen zijn. Zojuist werd met 7-13 verloren van Montenegro. Ondanks de eindscore mag Nederland terugkijken op een goede wedstrijd waarin voormalig UZSC speler Pascal Janssen en Amersfoorter Thomas Lucas een hoofdrol speelden. De wedstrijd werd eigenlijk in het eerste part al uit handen gegeven, omdat Oranje daar niet tot scoren kwam. Jansen zei achteraf 'We dachten echt dat er wat te halen viel'.

Nederland was de poulefase niet geheel ongeschonden doorgekomen en eindigde als vierde in de poule. Daardoor trof het in de kwartfinale ongelukkigerwijs top waterpololand Montenegro. Voor de wedstrijd leek een winst op dit land dat al vele malen Europees kampioen was en op Olympische Spelen hoge ogen gooide, een onbegonnen zaak. Oranje wist dat het moest stunten tegen Montenegro en dus risico’s moest nemen. Maar met een nipt verlies van topploeg Rusland en de groei die het liet zien tijdens de OKT in Rotterdam deze week, waren de Nederlanders zeker niet kansloos.

Tijdens het eerste part speelde Nederland erg mat, er was nauwelijks sprake van goed samenspel en kwamen alleen de Montenegrijnen tot scoren: 0-4. Feitelijk verloor Oranje hier al de wedstrijd, want als er van een topland gewonnen moet worden, is een dergelijke achterstand zonder tegengoal zeer onwenselijk.

In het tweede part kwam de ploeg op stoom en via Lindhout, Winkelhorst en Pascal Janssen stond er al snel 5-3 op het scorebord. Op de helft van de wedstrijd was er echter al weer sprake van een verschil van vier punten. Het hoogtepunt van de wedstrijd werd echter in het derde part bereikt toen Oranje het part won van de tegenstander. Een stunt leek nabij, maar Montenegro bleef stug doorspelen en gaf geen krimp. Nederland bleek onmachtig deze ploeg van de winst te weerhouden.

Wereldtop

Na zes wedstrijden in zes dagen te hebben gespeeld zit Nederland er, met dit verlies in de benen en armen, helemaal doorheen. Coach Harry van der Meer na afloop: ‘Dit verlies moeten we gaan verwerken. We hebben hier vier jaar naartoe gewerkt en nu lukt het weer niet.’ Pascal Janssen verscheen ook voor de microfoon voor een commentaar na afloop: ‘We speelden niet heel sterk, ik vind dit doodzonde. Zelden hebben we zulke goede wedstrijden gespeeld als deze week, ik vond het prachtig om mee te maken. We dachten echt dat er wat te halen viel, dit moeten we echt even laten bezinken.’

Nederland beweegt zich met het goede optreden tijdens de OKT echter richting wereldtop met winst op Duitsland en Roemenië, een gelijkspel tegen Frankrijk en een klein verlies van het sterke Rusland, waar het tot de laatste minuut spannend was. Nederland nam in 2000 voor het laatst deel aan de Olympische Spelen.

Nederland speelt nu nog twee wedstrijden in het OKT voor plaats vijf tot en met acht. De eerste wedstrijd daarvoor wacht zaterdag tegen de verliezer van Georgië – Kroatië. Er is nog een laatste mogelijkheid om toch een plek op de Olympische Spelen te bemachtigen. Via de achterdeur kan Nederland nog een plekje bemachtigen als Zuid-Afrika hun olympische gang niet zou kunnen financieren. Die kans is echter niet heel groot.