Waterpolovrouwen UZSC kampioen van Nederland

Waterpolo Peter de Jong

Voor het eerst in de geschiedenis zijn de vrouwen van UZSC kampioen van Nederland. Na twee regelmatige overwinningen tegen het Ravijn in de kwartfinales en een beslissende derde wedstrijd tegen rivaal Donk in de halve finale, was het dit weekend erop of eronder in de eindstrijd van de play offs tegen de Polar Bears uit Ede. De Utrechtse vrouwen lieten er geen twijfel over bestaan en konden na twee zwaarbevochten ontmoetingen een feestje bouwen.

Polar Bears heeft een piepjong team met een aantal jeugdinternationals en bereikte de finale door te stunten tegen de kampioen van vorig jaar, ZVL uit Leiden. De eerste wedstrijd vrijdagavond in zwembad de Krommerijn was een spannende krachtmeting. Beide ploegen waren duidelijk aan elkaar gewaagd gedurende drie periodes.

Behalve dan in de tweede periode waarin de Utrechtsen aanvankelijk over de berinnen heen walsten, het werd zelfs 5-1. Maar Ede gaf niet op en kwam terug tot 5-3 voor het verstrijken van de tweede periode. Daarna bleef het voortdurend spannend. In de laatste minuut had Polar Bears balbezit bij een 10-9 stand voor UZSC. Keepster Laura Aarts liet zich echter niet passeren en UZSC pakte de eerste winst.
Een dag later volgde de return in de heksenketel van Ede. Polar Bears heeft een enthousiaste supportersschare die het team hartstochtelijk steunt, inclusief een loeiende sirene die doet vermoeden dat een oorlog aanstaande is. De eerste twee periodes leken de berinnen te vliegen en de Utrechtsen ‘in stroop’ te zwemmen.

Laura Aarts kreeg de ene na de andere Edese kogel op zich afgevuurd en toonde weer eens aan waarom zij bij Oranje in het doel ligt. Toch stond het halverwege slechts 3-2 voor Polar Bears. Leonie van de Molen scoorde met een schitterend backhandshot en met nog acht tellen te gaan voor rust zorgde Nerida Drewes voor de aansluitingstreffer.

Na rust was UZSC als herboren. In de kleedkamer was coach Gerrit Jan Schothans heel duidelijk geweest: willen jullie nog kampioen worden of niet? Het antwoord was overtuigend. De Utrechtsen vochten als leeuwinnen, Nerida Drewes hield zelfs als een tweede keeper de bal uit het doel. Aanvallend ging de bal soepel van hand tot hand en werd regelmatig de trekker overgehaald. Van 3-2 achter kwam UZSC met 5-3 voor. Vlak voor het verstrijken van de derde periode maakte Polar Bears nog 5-4 door een mooie fast break.

In de laatste periode toonde UZSC zich heer en meester. Het verzet van de jonge berinnen was gesloopt en UZSC liep uit naar 8-4, onder andere door een backhand van Amarens Genee. De strijd was beslist. Polar Bears mocht nog een keer tegenscoren, eindstand 8-5.

Na het winnen van de Supercup en de beker eerder dit seizoen is de landstitel een nieuw hoogtepunt voor de Utrechtse vrouwen. Laura Aarts: ‘De eerste twee periodes hadden we geen kracht. In de derde periode ontplofte het gewoon. Er zat ineens veel meer energie in. Iedereen speelde fantastisch, we speelden als een kampioen. Polar Bears is een jeugdig team met veel potentie, daar gaan we nog veel van horen.’

Danique Lauritsen was eerlijk: ‘Voor de rust durfden we niet echt. In de rust kregen we een flinke preek van de coach en dat werkte. En toen hadden we weer lef en lieten we zien dat wij de kampioen waren.’ Dagmar Genee had een blauw oog overgehouden aan het eerste treffen. ‘Ik kreeg gisteren een bereklauw in mijn gezicht, hoort bij het spel. Polar Bears speelde vandaag tactisch sterk. We kwamen er niet doorheen. In de derde periode hebben we het gas er vol op gezet en hadden we ze in de tang.’

Trainer Schothans was een gelukkig man: ‘De eerste twee periodes ging het de verkeerde kant op. We speelden onzeker, vooral in de afronding was het niet goed. In de rust ben ik even boos geworden. De meiden pakten het uitstekend op. Vanaf de derde periode hadden we het initiatief en gaven het niet meer weg.’

Polar Bears – UZSC: 5-8
Periodestanden: 1-0, 2-2, 1-3, 1-3.

Doelpunten UZSC: Leonie van der Molen 3, Nerida Drewes 2, Danique Lauritsen, Amarens Genee en Dagmar Genee.