‘We gaan het dit jaar nóg mooier maken’

Atletiek Redactie

Na een succesvolle editie in 2017 vindt het NK atletiek 2018 nogmaals in Utrecht plaats. Volgend op een evaluatie bleek dat het Utrechtse team samen met de gemeente heel graag nog een keer de organisatie op zich wilde nemen om een nóg mooier evenement neer te zetten. Enkele verbeteringen zullen dit jaar doorgevoerd worden, waarna het NK in 2019 voor twee achtereenvolgende jaren naar Den Haag zal verhuizen.

Voorzitter van het Utrechts lokaal organiserend comité (LOC) Edwin van den Berg: ‘We doen het met heel veel plezier, maar het is niet goed om het NK te lang op dezelfde plaats te organiseren. Dat is niet goed voor de organisaties in de rest van het land, maar ook zeker voor het NK zelf niet. Een frisse blik en een andere aanpak is van belang voor een succesvol NK.’

De Atletiekunie biedt continuïteit in de vorm van een vooruit geschoven projectleider. Deze bewaakt de randvoorwaarden die de KNAU stelt en neemt de ervaring van het ene NK jaar op jaar mee. Het is dan aan een LOC om het plaatje met lokale kennis en inzet verder in te vullen. Eerder lag de gehele organisatie nog bij de verenigingen, weet Van den Berg: ‘Hellas en Phoenix organiseerden het NK in 2004 nog op eigen risico. Als de kosten hoger uitvielen, of het materiaal niet goed bleek, moesten de verenigingen dat zelf dragen. Dat is nu niet meer zo. De leiding vanuit de AtletiekUnie is dan ook onontbeerlijk voor een professioneel en goed georganiseerd NK waar topprestaties neergezet moeten worden.’

 

Vrijwilligers

In 2017 waren de nationale kampioenschappen goed bezocht en men verwacht ook nu grote aantallen op het Domplein en Maarschalkerweerd te mogen ontvangen. Deze grote bezoekersaantallen worden door een leger aan vrijwilligers in goede banen geleid. Een slordige 300 vrijwilligers kwamen in 2017 samen op de twee locaties om de organisatie te ondersteunen. Op 6 juni kwam de groep vrijwilligers voor de huidige editie voor het eerst bij elkaar op atletiekbaan Maarschalkerweerd om de grote lijnen van de planning aan te horen, met elkaar in gesprek te gaan over het NK, ervaringen te delen en vooral ook alvast te gaan genieten van het evenement. Van den Berg: ‘We hebben onze vrijwilligers na afloop van het NK vorig jaar bevraagd naar hun bevindingen. Onze vrijwilligers komen uit het hele land en waren eigenlijk allemaal enthousiast. Ze zijn erg belangrijk voor ons en worden dan ook de hele dag door goed verzorgd. De meesten zouden het zo weer doen. Het enige minpuntje waren de Dixies, die worden dit dit jaar vervangen door doorspoelbare toiletten.’

Ook dit jaar mag de organisatie zich verheugen op een grote groep vrijwilligers. Er kan echter nog wel wat hulp bij om de dagen gladjes te laten verlopen.

 

Ook vrijwilliger worden tijdens het NK?
Kijk op http://www.avphoenix.nl/

 

Huldiging

Dit jaar zullen enkele veranderingen doorgevoerd worden ten opzichte van 2017. Zo zullen de atleten voor de tribune gehuldigd worden, vlak na de wedstrijd. Dat gebeurt niet meer op het plein en dat maakt het voor zowel de toeschouwer als de atleet een mooi geheel. Een onderdeel kan op die manier goed afgesloten worden.

In Maarschalkerweerd is ook een extra kogelring aangelegd, die eerder nog te ver van het publiek af leek te liggen. Zowel de atleten als het publiek willen deze sport dichterbij beleven en dus werd er geld vrijgemaakt voor de nieuwe ring.

Ook zal de opkomst van de atleten bij de finale anders verlopen. Dit jaar zullen ze aangekondigd worden en onder de tribune uit lopen, waar zij zich eerder verzamelen. Het publiek kent wellicht niet alle atleten en op deze manier krijgt iedereen een mooie binnenkomst.

 

Toppers

Het is een hele organisatie, zo’n NK. In september 2017 begonnen de eerste gesprekken al. De organisatie gaf er namelijk de voorkeur aan de datum van het NK waar de atletiekwereld zo aan gehecht was geraakt, in juli, een aantal weken naar voren te halen. Er waren twee weekenden in juni 2018 die zich uitstekend leenden voor een NK vanwege het ontbreken van wedstrijden. Er moest in elk geval geen Diamond League-wedstrijd op de kalender staan waar mogelijk de toppers naartoe zouden willen gaan. De inzet van 21 tot en met 24 juni 2018 werd gehonoreerd.

En met succes, als je tenminste mag afgaan op de (voorlopige) deelnemerslijst. Recentelijk werd namelijk bekend dat zowel Dafne Schippers als Churandy Martina en met hen nog vele andere topatleten de NK in hun agenda gezet hebben. Een blessure daargelaten, zullen zij acte de présence gaan geven op Utrechtse bodem, wat naar verwachting een hoop extra bezoekers zal opleveren.

Na 25 juni wordt het na twee jaar rustig voor het LOC, maar dat mag ook wel even. ‘Wie weet halen we over een tijdje weer een ander groot evenement naar de stad’, zegt Van den Berg, ‘na het organiseren van de Masters, de Trackmeetings en het EJOF, hebben wij onszelf inmiddels wel bewezen. Het NK Junioren staat nog niet in dat rijtje, dus wellicht zou dat een optie kunnen zijn in de toekomst’.