Weer beginnen met de competitie: ‘Een beetje dubbel is het wel’

Basketball Redactie

Sinds 17 december mogen de trainingen en competities van onder meer basketbal hervat worden. Na drie maanden pauze te hebben gehad is de Basketball League voor de mannen alweer even bezig en de Womens Basketball League, met de Utrechtse Cangeroes, gaat aankomend weekend van start. De clubs voelen het morele dilemma waar ze voor staan steeds meer.

Niet alle sporten die weer mochten beginnen hebben dat ook gedaan. De badminton- en handbalbond hebben bijvoorbeeld moeite om aan hun achterban uit te leggen waarom zij wel de zaal in mogen, maar de rest van Nederland zich strikt aan de maatregelen zoals de anderhalvemeter moet houden. Zij stellen de competitiestart dan ook nog even uit.

 

Basketball

Afgelopen weekend ging de Basketball League na een drie maanden lange coronapauze wel weer van start, aankomende zaterdag beginnen ook de vrouwen weer. ‘Niet alleen omdat de sportieve drang overheerst, ook voor het vermaak van de achterban’, aldus de bond. De negen teams gaan in de Women’s Basketball League een enkele competitie spelen, in plaats van de oorspronkelijk gepland dubbele. Vanaf 13 april volgen de play-offs met acht ploegen. De wedstrijden die oktober vorig jaar al zijn gespeeld, blijven staan. Dat betekent dat Dozy BV Den Helder met drie zeges als ongeslagen koploper aan de hervatting begint. 4Consult/Binnenland, Keyser Capital Martini Sparks en BC Utrecht Cangeroes gaan hun eerste wedstrijd spelen.

Coach Ramon Kuipers van de Utrecht Cangeroes laat via de basketbalbond weten: ‘Bij staf en speelsters overheerst natuurlijk de zin en het enthousiasme om na lange tijd eindelijk weer eens een echte wedstrijd te kunnen spelen. Maar een beetje dubbel is het wel, als je eenmaal buiten de hal weer terugkeert naar de lockdown. Organisatorisch en procedureel hebben we de boel goed op orde en kunnen we gelukkig wel met een veilig gevoel het veld op. We kijken uit naar de eerste wedstrijd tegen de Lions komende zaterdag, een goede graadmeter hoe we ervoor staan. Wat de selectie betreft is er nog een mooie aanvulling in Hennie van Schaik gevonden.’

De speelster (17) uit Urk zou bij Club Natació Sabadell in Spanje spelen, maar kwam vanwege corona niet aan spelen toe. Ook de Nederlandse basketbalcompetitie werd vanwege corona stil gelegd, binnen het eerste vrouwenteam van de Utrecht Cangeroes was zelfs sprake van een grote uitbraak. Na de herstart worden alle eredivisie-spelers tweemaal per week getest om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

 

Lees hier een vooruitblik van drie Utrecht Cangeroes speelsters over de herstart van de competitie.