Weer driepunter voor FC Utrecht

Voetbal Hans van Echtelt

Voor de vierde keer op rij heeft FC Utrecht een driepunter gescoord in de Eredivisie. Vanmiddag (zondag) was het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat een maatje te groot voor ADO Den Haag. Rood-wit was met 3-0 te sterk voor geel-groen. Journalist Hans van Echtelt schrijft over de wedstrijden van FC Utrecht. Hij blikt terug op de wedstrijd tegen ADO.

Weer mocht FC Utrecht drie punten bijschrijven en met dit aantal werd de vijfde plek op de ranglijst afgedwongen. ‘Maar het eerste uur was niet om aan te gluren,’ zo bekende Dick Advocaat na afloop openhartig. En de coach legde meteen de vinger op de zere plek. Zijn formatie behaalde de vierde zege op rij maar het veldspel verdient nog steeds geen schoonheidsprijs. Gaat dat ook nog lukken, dan is een plek in de Top Vier zeker niet denkbeeldig.

Het begon allemaal met de slapstick rond ADO-doelman Indy Groothuizen die een terugspeelbal totaal verkeerd inschatte waarna de van de paal carambolerende bal door de weer in genade opgenomen Cyriel Dessers werd binnengeschoten. Reden voor het publiek om ‘Haags kwartiertje’ te scanderen en voor coach Alfons Groenendijk om wanhopig naar zijn hoofd te grijpen. Zo’n blunder had hij in zijn loopbaan als voetballer en trainer nog niet eerder meegemaakt!

Wie gedacht had dat FC Utrecht na deze meevaller meteen zou doorstomen, kwam bedrogen uit. Het veldspel zag er even armetierig uit als tegen ASWH hetgeen mijn buurman op Vak P deed opmerken: ‘We zijn vandaag de koning van het balverlies.’ En omdat ADO even vrolijk meedeed, was de amusementswaarde in de eerste helft tot onder het nulpunt gedaald. Zoals de buitentemperatuur in de vroege ochtend op deze vierde november.

Maar zie, in de laatste twintig minuten werd alles anders. Aanvoerder Willem Jansen vond het aardig om zich tijdelijk tot medetopscorer van FC Utrecht te kronen, door een hoekschop, op aangeven van collega-verdediger Timo Letschert, binnen te tikken. Zijn tweede treffer, vorig week kopte hij ook al raak tegen Willem 2 en is daarmee mede aan kop met twee (!) doelpunten. Waarmee maar is aangetoond dat het in aanvallend opzicht nog behelpen is zolang Advocaat geen echte spits voorradig heeft.

Smaakmaker Gyrano Kerk bracht in de slotfase nog enkele keren de handen van het thuispubliek op elkaar met slagvaardige acties waarvan Joris van Overeem kon profiteren door van dichtbij de 3-0 binnen te tikken. Publiek toch tevreden naar huis, al zal de trainer van Vitesse het meest content geweest zijn. Hij speelt komende zondag in Arnhem tegen FC Utrecht en zal niet al te ongerust huiswaarts gekeerd zijn. Maar wie weet, komt het goede voetbal er toch aan en kunnen we zelfs de lastige bekerconfrontatie tegen Feijenoord eind november een beetje hoopvol tegemoet zien.