Weer was Wilco Kelderman moederziel alleen in de Giro

Wielrennen Hans van Ommeren

De geschiedenis herhaalde zich voor Wilco Kelderman. Twee jaar geleden was hij moederziel alleen in de Giro op het moment dat hij de eindoverwinning leek te grijpen. Dit jaar moest hij het opnieuw in zijn eentje zien te rooien, terwijl de perspectieven gunstig waren voor een topklassering in de Ronde van Italië. De 31-jarige Barnevelder schikte zich in een nieuwe rol en hielp zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley aan de roze trui in finishplaats Verona.

22 oktober 2020. Wilco Kelderman beklimt in de achttiende etappe van de Giro d’Italia de beruchte Stelvio. Alleen. Zijn ploeggenoten van Team Sunweb – het huidige DSM – hebben hem verlaten, de Australiër Jai Hindley voorop. Stalorders van de ploegleiding.

15 mei 2022. Opnieuw moet Wilco Kelderman het in zijn eentje zien te rooien in de beklimming van de slopende Blockhaus. Tweemaal moet hij in de negende etappe van de Giro van fiets verwisselen na materiaalpech in een supersnelle afdaling. Wederom zijn er geen renners, ditmaal van BORA-hansgrohe, die de Nederlander bijstaan.

Toch ligt de situatie nu ietwat anders. Wilco Kelderman begint niet als enige kopman van de Duitse ploeg aan de Giro van 2022. Ook Jai Hindley en Emanuel Buchmann genieten een beschermde status. Dat geldt echter niet voor Lennard Kämna maar die blijft vrolijk voorin koersen, de Nederlander aan zijn lot overlatend.

In tegenstelling tot 2020 toen Kelderman doorknokte en uiteindelijk als nummer drie op het eindpodium belandde, geeft de 31-jarige Barnevelder het nu op. Hij komt tien minuten binnen na winnaar… Jai Hindley. Die ook al triomfeerde in de Stelvio-rit van twee seizoenen daarvoor.

Speculaties

Ook al is de gelijkenis dan niet helemaal treffend, de gang van zaken vormt wel voer voor speculaties. Heeft de ploegleiding op het moment suprême te weinig vertrouwen in de aardige, beschaafde Nederlander? Weten zijn collega’s niet wat loyaliteit betekent? Of wekt Wilco Kelderman zelf niet de indruk dat hij alles geeft voor een klinkende prestatie?

Feit is dat hij het ongeluk als een magneet lijkt aan te trekken. Enkele weken voor de start van de Giro in Boedapest, zijn grote doel voor 2022, is Kelderman betrokken bij een massale valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Het verstoort zijn voorbereiding en hij is nog niet volledig hersteld van de hersenschudding en diverse kneuzingen als hij zich in op de Hongaarse hoofdstad meldt. De eerste ritten is daar weinig van te merken. De vijfde plaats in de openingsetappe met een superlastige finish, de zevende plek in de tijdrit die volgt en zijn soepele beklimming van de Etna camoufleren echter dat Kelderman nog niet topfit is.

Hoe zijn toekomst eruitziet is niet duidelijk. In weerwil van Tom Dumoulin die ontgoocheld die Giro verliet, heeft Kelderman nog geen afscheid genomen van zijn status als ronderenner. Hij toont zich een waardevolle helper van Hindley – die bewijst geen eendagsvlieg te zijn – in het hooggebergte en mag delen in het eerste topsucces van BORA-hansgrohe in een grote ronde.

Martijn Tusveld

Na het uitvallen van kopman Romain Bardet wegens ziekte mochten de renners van DSM hun gang gaan. Zo ook Martijn Tusveld. De profrenner uit Utrecht greep de vrije rol aan om in vijftiende etappe mee te gaan met de vlucht van de dag. Liefst zeven Nederlanders zaten in die kopgroep, onder meer Tusvelds ploeggenoot Thymen Arensman en Mathieu van der Poel. De Utrechter, die ook al geen goede voorbereiding kende, werd uiteindelijk vijfde en was daarmee de beste Nederlander.

Een paar cijfers van het eindklassement: 1. Jai Hindley; 2. Richard Carapaz op 1.18; 3. Mikel Landa op 3.24; 17. Wilco Kelderman op 41.45; 43. Martijn Tusveld op 2.38.00; laatste 149. Roger Kluge (Duitsland) op 7.13.57.

De bergtrui was voor Koen Bouwman van Jumbo-Visma. De Nederlanders deden het ook uitstekend in de afsluitende tijdrit met een tweede plaats voor de nieuwe Hollandse ‘rondehoop’ Arensman, derde voor Van der Poel, vierde voor Bauke Mollema, veertiende voor Tusveld en dertigste voor Kelderman.