Weer wint Advocaat niet van Excelsior

Voetbal Hans van Echtelt

Het was vooraf al een weinig hoopgevende statistiek. In zijn lange trainersloopbaan had Advocaat nog nooit als coach met zijn team van Excelsior gewonnen. En ook nu lukte dat niet, ondanks het feit dat FC Utrecht veruit de bovenliggende partij was en tal van kansen kreeg om de hatelijke nul van het scorebord te krijgen. Maar de ruim 19.000 toeschouwers moesten toch zonder zege huiswaarts, hoewel er na afloop wel een bemoedigend applaus was voor hetgeen de thuisclub vooral na rust aan attractief veldspel had laten zien.

Na afloop wilde een van de jeugdige kijkers graag de handschoenen van David Jensen die zowaar voor de tweede keer op rij de nul had gehouden. En ook het shirt van Willem Jansen was in trek, omdat de aanvoerder op deze avond boegbeeld was van de veerkracht die FC Utrecht bood tegen het sterk verdedigende Excelsior, De vraag was alleen of de 0-0 op het scorebord was blijven staan wanneer FC Utrecht in de eerste helft niet hetzelfde opportunisme aan de dag had gelegd als na rust.

‘Ik heb genoten van ons spel, we hadden de winst zeker verdiend. Maar vorige week kregen we bij De Graafschap drie niet verdiende punten, en dat was ons nu niet vergund.’ Zo verwoordde Advocaat zijn gevoelens over de gemiste driepunter, ook zijn collega van Excelsior Adrie Poldervaart vond dat ‘het een gestolen punt’ was voor zijn team. Daardoor verzuimde FC Utrecht goede zaken te doen in het gevecht om de vier nacompetitie-plaatsen.

Het programma voor de komende weken (Heracles uit, FC Groningen thuis en NAC uit) biedt in ieder geval het nodige perspectief, gelet op het vertoonde spel van zaterdagavond. Dick Advocaat is er gerust op dat zijn ploeg daarin zal slagen en dat hij zijn karwei met opgeheven hoofd kan afmaken in Galgenwaard. De coach toonde zaterdagavond nog eens zijn brandende ambitie door het veld in te rennen om een bal zo gauw mogelijk weer in het spel te krijgen. Het leverde hem een ovatie op.