Weg medaille Selma Poutsma na val Suzanne Schulting

Shorttrack Redactie

De Nederlandse shorttrackploeg is het olympische toernooi met een gigantische domper begonnen. In de halve finale van de gemengde aflossing ging het compleet mis met TeamNL, dat op dit nieuwe onderdeel vooraf tot de favorieten werd gerekend. Suzanne Schulting, de vrouw die moet uitgroeien tot de koningin van de Winterspelen, gleed zomaar onderuit. Tot verbijstering van onder meer Selma Poutsma uit Utrecht die flitsend was gestart.

In hoeverre de deceptie van de gemengde aflossing zal doorwerken naar de andere nummers zal de komende dagen moeten blijken. Vooral Schulting rekende het zichzelf aan na afloop van haar ‘val uit het niets’.  ‘Ik wil niks de schuld geven, alleen mezelf, maar het ijs brak gewoon onder mijn schaats.’

De gemengde aflossing (mixed relay) is een nieuw, loodzwaar nummer met kwartfinale, halve finale en finale op één dag. Een ploeg bestaat uit twee mannen en twee vrouwen die gezamenlijk 2000 meter  (18 ronden) moeten afleggen. Elk van hen komt twee maal in actie. De eerste keer moet individeeel 2,5 ronden worden gereden, de tweede beurt omvat twee rondjes. De volgorde ligt vast. De vrouwen starten en de mannen finishen.

 

Pechduivel

Het  nummer wordt beschouwd als een spektakelstuk maar op elke meter van 111,11 meter lange ovalen baan loert de pechduivel. Nederland won zijn kwartfinale soeverein. Vanaf de start reden Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat en Jens van ’t Wout op kop en dat was ook de bedoeling. ‘Niet in het gecdrang komen,’ had bondscoach Jeroen Otter zijn kwartet voorgehouden.

In de halve finale verschenen Selma Poutsma (voor Velzeboer) en Sjinkie Knegt (voor De Laat) in de baan. Tenminste, dat was de bedoeling maar na de aflossing van Schulting op Poutsma viel al na enkele meters het doek. De Utrechtse was bijzonder flitsend gestart en had Nederland meteen een voorsprong bezorgd. Op kop liggend gaf ze Schulting de aflossingsduw en Nederland leek in een zetel te rijden. Tot Schulting al in de eerste bocht tegen het ijs smakte. Ze deed het helemaal zelf en de ontreddering in het Nederlandse kamp was groot.

Veel tijd om het te verwerken kregen ze echter niet. Nederland was veroordeeld tot de B-finale. Die leverde bij de Spelen vier jaar geleden in Pyeongchang alsnog brons op voor de vrouwenestafetteploeg omdat in de A-finale slechts twee landen reglementair eindigden.

Dat gebeurde nu niet. In de B-finale ging het slechts tussen twee landen, Nederland en Kazachstan. Opnieuw was Poutsma fantastisch weg en Nederland bouwde het gat uit tot bijna driekwart baan. Maar daar kochten ze niets voor, want in de A-finale haalden drie landen de finish. Geen medaille voor Nederland, terwijl het goud serieus gloorde in de Chinese ijstempel. Dat ging nu naar het gastland.

Poutsma was de dag goed begonnen door eenvoudig haar serie op de 500 meter te winnen. Dat deden ook de twee andere Nederlandse vrouwen, Schulting en Velzeboer, in hun heat.