Wereldkampioene Laura van der Heijden mag naar de Spelen

Handbal Redactie

Laura van der Heijden is wereldkampioen. De 29-jarige handbalster versloeg zondag met Oranje na een zinderende finale Spanje met 30-29. De stille steunpilaar - ze treedt niet zo vaak op de voorgrond - kan straks de koffers pakken voor een trip naar Japan want Nederland kwalificeerde zich met de wereldtitel tevens rechtstreeks voor de Olympische spelen.

Na twee vergeefse pogingen, ook in 2015 en in 2016 haalden de Nederlandse handbalvrouwen de finale van het WK, was het dan eindelijk raak. Makkelijk ging het niet, al had Nederland bij de rust een 16-13 voorsprong die in de tweede helft werd uitgebreid tot een verschil van maar liefst vijf treffers. Maar de Spaanse vrouwen gaven niet op en kwamen dichter en dichterbij. Van der Heijden, voor de NOS-microfoon van Han Kock: ‘Er kwamen toch wat slordigheden, een paar kleine details waardoor het nog heel spannend werd. Maar wat maakt het uit. Ik ben zo blij dat we gewonnen hebben, het maakt niet uit hoe.’ Met een brede lach toonde ze de gouden medaille. ’Ik vind hem echt heel erg mooi. We hebben er zoveel jaren hard voor moeten knokken. Ik denk dat dit heel belangrijk zal zijn voor het handbal in Nederland.’

De handbalsters lieten na afloop van de gewonnen finale hun emoties de vrije loop en kregen felicitaties van onder meer premier Rutte.

 

Handbalfamilie

Laura van der Heijden speelt competitie in de Duitse Handbal-Bundesliga voor SG BBM Bietigheim. De geboren Amersfoortse is afkomstig uit een echte handbalfamilie – haar opa haalde als keeper het Nederlands team – en ontwikkelde zich in haar jonge jaren bij Venus in Nieuwegein. Ze ontpopte zich tot het grootste handbaltalent in de regio Utrecht en is al jaren een waardevolle kracht van Oranje.