Wereldkampioene Marianne Vos trekpleister in Woerden

Veldrijden Redactie

Voor Marianne Vos begint het veldritseizoen in Woerden. Dinsdagavond wanneer de befaamde ‘Nacht’ voor de 22ste maal gehouden wordt is de wereldkampioene een van de trekpleisters. Vos zal moeten duelleren met onder meer Puck Pieterse die in de wereldbekermanche in Tabor een sterke indruk maakte. Ze werd in Tsjechië tweede, evenals Lars van der Haar die kind aan huis is in Woerden. De Woudenberger won al vijfmaal bij kunstlicht.

Twee jaar zuchtte de Kiremko Nacht van Woerden zoals de cross voluit heet onder de coronapandemie. De organisatie is dan ook maar wat blij dat het gelukt is zowel bij de elitemannen als elitevrouwen een behoorlijk deelnemersveld te strikken. Het deelnemersveld bij de vrouwen mag er zijn. Buiten Pieterse en Vos rijden in de avondcross de Hongaarse Kata Blanka Vas, Shirin van Anrooij en Aniek van Alphen, respectievelijke vijfde, zevende en negende in Tabor, plus de Belgische rensters Marion Riberolle, Ellen van Loy en Laura Verdonschot. Uit Engeland komt het talent Anna Kay. En dan is er ook nog Lorena Wiebes, zaterdag derde op het NK gravel.

Bij de mannen verschijnt meervoudig wereldkampioen Zdenek Stybar aan de start, zijn er sterke Belgen als Quinten Hermans, Daan Soete en Tom Meeusen en sterke Nederlanders als Joris Nieuwenhuis en Ryan Kamp. Spaans kampioen Felipe Orts rijdt in Woerden alsook Duits kampioen Marcel Meisen. Maar de topfavoriet is ongetwijfeld Lars van der Haar die de cross vijfmaal op rij won. De Europees kampioen heeft de afgelopen jaren aangetoond over het gezichtsvermogen van een arend te beschikken. Vinden sommige crossers het lastig om bij kunstlicht de obstakels en sporen goed in te schatten, Van der Haar gaat ondanks dat hij de dertig al gepasseerd is als een dartel veulen over het parcours.

Een parcours van ongeveer 3 kilometer gelegen in het historisch centrum van de stad. Omdat bij de vorige editie in 2019 enkele crossers het water in glibberden is de omloop iets verlegd, maar de moeilijkheidsgraad zit hem nog steeds in de vele bochten en korte, venijnige hellingen.

Wat de Nacht van Woerden ook bijzonder maakt is dat de toegang gratis is. De cross maakt dit jaar tevens deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten.

Het programma luidt als volgt: 18.00 uur junioren; 18.02 uur nieuwelingen; 19.15 uur koppelcross jeugd met profs; 19.40 uur elitevrouwen en junior-vrouwen (U19); 20.40 uur elitemannen en belofte-mannen (U23); 22.10 uur amateurs en sportklasse.