Wereldtitel Annemiek van Vleuten, geen medaille voor Ellen van Dijk

Wielrennen Hans van Ommeren

Ellen van Dijk is er niet in geslaagd een internationale medaille aan haar inmiddels rijk gevulde prijzenkast toe te voegen. Op het WK wielrennen in Noorwegen stelde de Woerdense met een vijfde plaats enigszins teleur op de individuele tijdrit. Een fabelachtige Annemiek van Vleuten greep het goud, voor Olympische wegkampioene Anna van der Breggen. Het brons was voor de Australische Katrin Garfoot.  

Vooraf werd driftig gespeculeerd over een volledig Nederlands podium in Bergen, een fraaie kustplaats in een van de Noorse fjorden. De drie Nederlandse rensters behoorden allen tot de topfavorieten, maar het heuvelachtig parkoers leek in het nadeel van Ellen van Dijk, de wereldkampioene van vier jaar geleden. Anna van der Breggen ging heel vroeg – als tweede van de 54 vrouwen – van start. Van Dijk daarentegen vertrok als een na laatste, met na haar alleen nog de uittredende wereldkampioene Amber Neben. De Amerikaanse veterane kwam er niet aan te pas.

 

Komeet

Van der Breggen begon als een komeet. Lauren Stephens die anderhalve minuut eerder was gestart werd bijna door de olympische wegkampioene opgepeuzeld. Vervolgens mocht Van der Breggen in de hotseat aanschouwen hoe de anderen zich op haar tijd van  29.02.51 minuten over 21,1 kilometer stuk beten. De kopvrouwe van Boels-Dolmans toonde overigens haar professionaliteit door niet de hele tijd in de frisse stoel te blijven zitten, maar op de rollerbank de cooling-down niet te verwaarlozen.

Wie anders dan Annemiek van Vleuten, die dit jaar vier van de zes tijdritten waar ze aan deelnam winnend afsloot, was de eerste die de toptijd van Van der Breggen  onder vuur nam. Bij het eerste tussenpunt na 3,2 kilometer had ze een achterstand van 0,77 seconde en die was na 9,2 km opgelopen tot 3,8 seconde.

Van Vleuten had de pech dat het licht was gaan regenen. Het deerde haar niet. In de afdaling draaide ze de rollen compleet om en bouwde juist een voorsprong op. Dat was vooral mentaal razend knap omdat de 34-jarige Wageningse vorig jaar in de Olympische wegwedstrijd in de afdaling keihard tegen het wegdek was gesmakt en daarbij een zekere gouden medaille had verspeeld.

Van Vleuten, die haar contract bij de Australische formatie Orica-Scott heeft verlengd, stoomde door en was 12 seconden eerder dan Van de Breggen bij de meet. De doodsmak van Rio was definitief verwerkt.

Van Dijk kon haar favorietenrol niet waarmaken. Zoals verwacht verloor de Woerdense  van Team Sunweb met haar zwaardere postuur veel tijd in de beklimmingen en in de afdalingen kon ze dat niet meer goedmaken.

 

Geëmotioneerd

‘Ik kan het gewoon niet geloven,’ sprak een geëmotioneerde Van Vleuten. ‘Ik was in zo goede doen en dan begint het hard te regenen. Ik dacht, oh jee, dat heb ik weer.’ Ongetwijfeld spookte de olympische wegrace met de fatale crash door haar hoofd toen ze aan de afdaling begon. Ze ging dan ook ietwat voorzichtig naar beneden. ‘In de beklimming deed ik weer een tandje extra.’

Na haar maanden durende revalidatie beleeft Annemiek van Vleuten een aantal top maanden. Met nu dan de wereldtitel tijdrijden als bekroning. Nooit had ze gedacht in deze discipline nog eens mondiaal de beste te zullen zijn. Ze lijkt sterker dan ooit. ‘Dit jaar heb ik zoveel meegemaakt. Een sporter wordt geconfronteerd met ups en downs. Vorig jaar Rio was een enorme down, maar dit is een enorme up. Echt super. Op een gegeven moment realiseerde ik me, oh, ik rijd volgend jaar in de regenboogtrui.’

Zaterdag is bovengenoemd trio wederom van de partij in de wegwedstrijd, met verder ook onder andere Marianne Vos. De kans op weer WK-goud voor Nederland is dan ook zeker reëel.