Het jaar van Dafne Schippers. De Utrechtse atlete is inmiddels uitgegroeid tot een media-kanon.

Het werk van Dafne is niet af

Varia Ton de Ruiter

Sporters uit stad en provincie Utrecht denken met wisselende gevoelens terug aan het Olympische jaar 2016. Er is goud, zilver en brons maar er zijn ook teleurstellingen. Een terugblik op Rio.

Zo had ik het in gedachten bij het begin van het jaar. Dafne Schippers loopt over de naar haar genoemde brug de stad binnen en om haar nek hangt de in Rio gewonnen gouden medaille. Het is anders gelopen. De fietsverbinding van Leidsche Rijn naar Oog en Al over het Amsterdam-Rijnkanaal is nog niet af en dat geldt ook voor het werk van de sprintster.

De verwachtingen zijn hooggespannen als op 5 augustus de 28ste editie van de Zomerspelen begint. Dafne Schippers gaat voor een medaille op het koningsnummer van de atletiek, de 100 meter, en voor goud op de 200 meter. Twee dagen voor de 100 meter kampt de wereldkampioene op de dubbele afstand met een spierblessure.

Schippers plaatst zich desondanks voor de finale, waardoor Europa na 12 jaar weer een loopster in de eindstrijd heeft. Ze wordt vijfde en is de snelste blanke vrouw ter wereld. Op de 200 meter speelt de blessure niet meer op, maar komt ze centimeters tekort voor goud. Het Olympische zilver ziet ze als een nederlaag.

Na het goud van Geesink in 1964 is het pas de tweede individuele medaille van een sporter uit de Domstad. Met de estafetteploeg haalt Schippers de finale niet. Volgend jaar augustus kan de Hellas-atlete de volgende stap zetten, bij het WK in Londen.

Orca en Triton kunnen na Rio opnieuw roeiers en roeisters huldigen. Inge Janssen van Orca verovert zilver in de vier achter winnaar Duitsland en Kaj Hendriks van Triton maakt deel uit van de bronzen Holland Acht. Tot de laatste meters strijdt Nederland met Duitsland om het zilver achter het ongenaakbare Groot- Brittannië.

De vrouwenacht met Claudia Belderbos (Doorn) van Orca, José van Veen (Breukelen) van de Haagse roeivereniging Pelargos en Monica Lanz van Triton wordt in de finale vijfde. Ook Harold Langen van Triton is finalist. Met de vier roeit hij naar de vijfde plaats. Hersenschudding Wielrenster Annemiek van Vleuten is geboren in Vleuten en op jonge leeftijd verhuisd naar Gelderland.

In de individuele wegwedstrijd voor vrouwen heeft ze het goud voor het grijpen. In de afdaling van de laatste berg vliegt ze uit de bocht en komt pas bij in het ziekenhuis, waar een zware …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.