Werkzaamheden EK-vrouwen begonnen

Kort nieuws Voetbal Redactie Utrechtse Sportkrant

Dat het EK-voetbal voor vrouwen dichterbij komt, weet zo’n beetje iedereen. Maar niet dat sinds kort ook de gevolgen zichtbaar zijn. Met name op sportpark Zoudenbalch waar slopers druk bezig om acht kleedkamers plat te gooien.

Daarvan maakten tot eind vorig jaar de voetbalclubs FC Utrecht (jongste jeugd) en Domstad Majella (DMC) gebruik. De verouderde kleedkameraccommodatie gaat tegen de vlakte en in plaats daarvan verrijzen, met het oog op het EK, nieuwe kleedkamers. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Utrecht.

Die klus moet zijn geklaard voor de aftrap van het eerste duel in Galgenwaard. Dat wordt op zondag 16 juli de openingswedstrijd van het toernooi Nederland – Noorwegen (aanvang 18.00 uur). De andere (voorronde)ontmoetingen die in het FC Utrecht-stadion worden gespeeld zijn: Engeland – Schotland (19 juli, 20.45 uur), Frankrijk – Oostenrijk (22 juli, 20.45 uur) en Rusland – Duitsland (25 juli, 20.45 uur).  Galgenwaard zal echter geen rol meer spelen in het verdere verloop van EK, zoals kwartfinales, de halve eindstrijd of de finale. Die wordt op 6 augustus in Enschede bij FC Twente gespeeld. Andere speelsteden zijn Doetinchem (De Graafschap), Rotterdam (Sparta), Breda (NAC), Tilburg (Willem II) en Deventer (Go Ahead Eagles). Behalve NAC (Eerste Divisie) komen alle clubs uit in de Eredivisie.

Door het plaatsen van portacabins wordt een deel van het ontstane kleedkamertekort op Zoudenbalch zo goed als mogelijk opgevangen. Tevens zijn vier, oude, extra kleedkamers van Sterrenwijk weer in gebruik genomen. Naast FC Utrecht, DMC  en Sterrenwijk is ook Odin bespeler van Zoudenbalch.

Er zijn nog meer regionale voetbalclubs betrokken bij dit Europees kampioenschap. Zo zijn de Utrechtse clubs COV DESTO (Rusland), Sporting ’70 (Engeland) en vv. Woudenberg (Schotland) gastheer van enkele deelnemende landen.

Nederland speelt overigens vrijdag 7 april een oefenwedstrijd in Galgenwaard tegen Frankrijk. Dat gebeurt precies 100 dagen voor aanvang van het EK.

Het treffen met Frankrijk is voor de Nederlandse voetbalsters de eerste thuiswedstrijd van 2017. Oranje belegt in januari een trainingskamp in Spanje en in maart staat deelname aan de Algarve Cup (Portugal) op het programma. Frankrijk, dat momenteel op een derde plek op de FIFA ranking staat, bereidt zich net als Nederland voor op het EK, ook wel WEURO2017 genoemd. De ‘vrouwelijke haantjes’ zijn voor dit eindtoernooi ingedeeld in poule C samen met IJsland, Oostenrijk en Zwitserland.