Wesly Dijs krijgt draai om de oren van herboren Kjeld Nuis

Schaatsen Redactie

Wesly Dijs is er niet in geslaagd te stunten op de 1500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi. Dat was nodig om een startbewijs te verwerven voor Peking. Tenminste een plaats bij de eerste drie was noodzakelijk, maar de concurrentie was groot. De schaatser uit Soest kreeg een fikse draai om de oren van de uiteindelijke winnaar Kjeld Nuis die een dag eerder nog buiten de boot was gevallen op de 1000m. Dijs werd teleurstellend elfde.

In Salt Lake City was Dijs nog sneller geweest dan Nuis maar nu stelde de wereldrecordhouder orde op zaken. Hij finishte na 1.43.85 en stak opgelucht wat vingers in de lucht, in de veronderstelling dat het genoeg zou zijn. Dat was het. Thomas Krol beet zijn tanden erop stuk, al was de marge slechts twee honderdste. De nummer drie werd verrassend Tijmen Snel (1.45.16), die Patrick Roest nipt voorbleef. Merijn Scheperkamp ging zoals het een sprinter betaamt flitsend van start, maar stierf in de slotronde duizend doden. Tegenstander Louis Hollaar passeerde hem in de laatste bocht. Scheperkamp eindigde uiteindelijk als achtste in 1.46.18, wat wel een persoonlijke record betekende. Hij bleef dus Wesly Dijs drie plaatsen voor die na 1.46.59 over de streep kwam.

Wie gaan er bij de mannen zeker naar Peking? Er zal de komende dagen flink gediscussieerd worden want helder is het niet. Vantevoren was namelijk ingebouwd dat de plaatsen zeven, acht en negen in de zogeheten matrix aanwijsplaatsen zijn met het oog op de invulling voor de massastart en ploegenachtervolging.
Toch mag geconcludeerd worden dat Thomas Krol, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Jorrit Bergsma, Merijn Scheperkamp en Hein Otterspeer wel zeker zijn van een ticket. De achtste wordt hoogstwaarschijnlijk Sven Kramer. Voor de negende plaats staan nog twee namen in de matrix, Tijmen Snel en Dai Dai N’tab, maar het kan zijn dat er iemand wordt aangewezen die belangrijk is voor de ploegenachtervolging zoals Sander Boschker. De kans voor Eemdijker Bart Hoolwerf op een plaats voor de massastart lijkt minimaal geworden nu op de 1500 meter, de slotafstand, nog twee ‘nieuwkomers’ (Nuis en Snel) de matrix binnendrongen.

 

Vrouwen

Op de slotafstand van de vrouwen was de winnares geen verrassing. Irene Schouten steekt er met kop en schouders bovenuit wanneer het om de langste afstanden gaat en dat was ook dit keer niet anders op de 5000 meter. Maar de strijd om de tweede plaats was enorm spannend. Eerst gaf Merel Conijn opnieuw blijk van haar grote talent. Ze reed als twintigjarige een geweldige 6.55.27. Het was niet genoeg omdat Sanne in ’t Hof en Carlijn Achtereekte tot op de streep tegen elkaar knokten, met als resultaat dat beiden een fractie onder de tijd van Conijn bleven. In ‘t Hof werd tweede in 6.55.14 en mag naar Peking. Conijn kwam dus 0.13 tekort voor een stunt van jewelste maar je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat zij de komende jaren zal uitgroeien tot de nieuwe Nederlandse ster in het schaatsen. Overigens kwam olympisch kampioen Esmee Visser die al tijden kampt met haar gezondheid, er niet aan te pas. Zij zal haar titel dus niet kunnen verdedigen.

Bij de vrouwen lijkt de invulling van de olympische schaatsploeg wel duidelijk. De selectiecommissie heeft weliswaar het laatste woord, maar problemen zijn er op het oog niet voor wat betreft de ploegenachtervolging en de massastart. De volgende negen vrouwen mogen zich vrijwel zeker opmaken voor een ticket naar de Winterspelen: Irene Schouten, Antoinette de Jong, Femke Kok, Jutta Leerdam, Sanne in ’t hof, Ireen Wust, Carlijn Achtereekte, Marijke Groenewoud en Michelle de Jong.