Wesly Dijs mist topvorm en wordt zevende op 1000 meter

Schaatsen Redactie

Wesley Dijs is bij zijn debuut op de WK afstanden als zevende geëindigd op de 1000 meter. De schaatser uit Soest miste voor een medaille de topvorm die hij eerder dit seizoen had geëtaleerd. Het goud ging wel naar een Nederlander. Kai Verbij zette 1.08.05 op de klokken en daar kwam niemand aan, ook niet titelverdediger Pavel Kulizhnikov. De derde Nederlander Thomas Krol stapte ontgoocheld van de baan. Hij werd gediskwalificeerd na twee valse starts.

De omstandigheden waren zwaar in Heerenveen. De luchtdruk was hoog en maar weinig schaatsers kwamen in de buurt van hun persoonlijk record, laat staan dat ze hun eigen toptijd verbeterden. Ook Dijs bleef ver verwijderd van de 1.08.23 die hij eind vorig jaar in Thialf reed. De schaatser uit Soest mocht het in de laatste rit opnemen tegen de winnaar van het goud van vorig jaar, Kulizhnikov. De Russische krachtpatser die vrijdag al zilver had gewonnen op de 500 meter, liet over zijn bedoelingen weinig twijfel bestaan. Hij opende razendsnel en na 200 meter keek Dijs al tegen een achterstand van 0.65 seconde aan. Na 600 meter was het gat opgelopen naar meer dan een seconde en met 1.09.44 werd Dijs zevende. Niet slecht, maar ook niet de uitschieter waarop hij ongetwijfeld gehoopt had. Overigens reed ook de fors gebouwde Rus geen vlekkeloze race. Door enkele misslagen kwam hij niet aan de tijd van Verbij en moest hij genoegen nemen met het zilver.

 

Brittany Bowe

Bij de vrouwen lukte het Jutta Leerdam niet haar wereldtitel te prolongeren. In een directe race kreeg ze klop van de Amerikaanse topfavoriet Brittany Bowe, die als 1500 meter rijdster over meer kracht en inhoud bleek te beschikken. Leerdam gaf een halve seconde prijs maar veroverde nog wel het zilver. Jorien ter Mors werd vijfde en Suzanne Schulting achtste.