‘Wie niet functioneert, krijgt een probleem’

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Hoor de wind waait door de bomen… Stormen doet het december 1995 in stadion Galgenwaard. Het slechtste seizoen in de geschiedenis van FC Utrecht is halverwege. Laagste klassering (15e), minste overwinningen (slechts 6), meeste nederlagen (18), laagste puntentotaal (28), minste doelpunten voor (slechts 27). Raymond Graanoogst en Hans Visser zijn de topscorers met een magere score van zes doelpunten.

In oktober, november en december wordt geen enkele wedstrijd gewonnen. ‘Wie niet functioneert, krijgt een probleem’, dat is het motto van het nieuwe bestuurslid Evert Kroon. De autodealer wordt belast met de reorganisatie van de structuur.

Het eerste slachtoffer is algemeen directeur Ad Zonderland. De directeur doet tot grote ergernis van het bestuur na de lunch zijn deur dicht om een middagslaapje te doen. De bal moet dan nog aan het rollen worden gebracht.

Dat gebeurt onder leiding van Simon Kistemaker, de opvolger van de in februari vertrokken hoofdtrainer Leo van Veen. Eerste keus is de oud-speler van Stormvogels en Blauw Wit niet.

De moeizame speurtocht naar een nieuwe trainer voert de leiding langs Rob Baan, Jan Versleyen, Herbert Neumann, Velibor Vasovic, Theo Vonk en Arie Haan. De 54-jarige Kistemaker wordt voorgedragen door Hans Kraay na positieve berichten van zijn zoon Hans.

Kistemaker is eerder trainer geweest van Hillegom, Haarlem, JOS, EDO, ZFC, ADO’20, Brisbane Lions, FC Volendam, DS’79, Cambuur, De Graafschap en Telstar. Een ervaren kracht dus.

De nieuwe trainer begroet middenvelder Hans Visser van VVV, Haarlem-aanvaller Dries Boussatta en van RKC komt de huidige trainer Erik ten Hag over. Kistemaker is al snel mateloos populair bij het fanatieke deel van de supporters. En dat ondanks de tegenvallende prestaties.

Een doelpunt van Hans Visser is goed voor winst tegen Feyenoord en op 30 september wordt uit met 3-2 gewonnen van Go Ahead. Daar staan 11 nederlagen en …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.