Wiebes derde in ‘Hageland’, Kelderman zakt een plaats

Wielrennen Redactie

Lorena Wiebes is derde geworden in Dwars door het Hageland, de Belgische variant van de Strade Bianche. Achter winnares Chantal Blaak  smaakte de Mijdrechtse het genoegen in de sprint  de rappe Belgische vrouwen Lotte Kopecky en Jolien d’Hoore te kloppen, maar moest zelf buigen voor Christine Majerus. In het Critérium du Dauphiné zakte Wilco Kelderman naar de vierde plaats. De achterstand op de nieuwe leider Richie Porte is 34 seconden.

Porte greep de macht in het Franse skigebied La Plagne. Hij eindigde in de zevende etappe, bestempeld tot de koninginnenrit, als tweede achter de dolgelukkige ritwinnaar, de Oekraïner Mark Padun. In de aanloop naar de finale was onder meer Utrechter Martijn Tusveld actief, maar nog voor de slotklim waren de vluchters ingehaald.

De finale zorgde zoals verwacht voor breuken in de groep der favorieten. Porte was met enkele renners van Movistar ontsnapt uit een groepje met geletruidrager Alexey Lutschenko. Hij sloeg een gaatje dat groot genoeg was om op de streep het leiderstricot te bemachtigen.

Kelderman, kopman van BORA-hansgrohe, bevond zich bij Lutschenko en zag Geraint Thomas in de slotmeters van hem wegspringen. De paar seconden die Thomas won waren voldoende om de derde plaats over te nemen van de Nederlander.

‘Ik heb het geprobeerd maar het was moeilijk om een gat te slaan omdat ze steeds op mijn wiel sprongen. Het tempo lag vanaf het begin van de beklimming hoog,’ aldus Kelderman die weliswaar Porte niet kon volgen, maar toch met een goed gevoel kijkt naar de slotetappe zondag. Dan ligt de finish opnieuw in een wintersportdorp in de Franse Alpen en wel Les Gets.

 

Dwars door het Hageland

De vrouwen mochten voor het eerst stof happen op de onverharde stroken in de Belgische semiklassieker Dwars door het Hageland. Het maakte de koers zwaar en hectisch. De Nederlandse ex-wereldkampioene Chantal van den Broek-Blaak soleerde naar de zege op de Citadel van Diest.

Lorena Wiebes maakte duidelijk dat ze meer kan dan het winnen van een massasprint en de komende jaren een prominente rol kan spelen in de Vlaamse klassiekers. De renster van Team DSM die dit seizoen al verschillende overwinningen op zak heeft, pakte opnieuw een podiumplaats, al moest ze de tweede plaats gunnen aan een ploeggenote van Blaak, Majerus (SD Worx). ‘Ik maakte in de sprint een foutje, maar ben toch blij voor m’n team met de podiumplaats,’ aldus de Mijdrechtse op Twitter.

Floortje Mackaij uit Woerden eindigde op plaats 14. Kirstie van Haaften uit de Meern was op plaats 76 de laatste renster van het vrouwenpeloton die er niet voortijdig de brui aan had gegeven. En dat waren er nogal wat, zo’n beetje de helft van het deelnemersveld stapte af.

In de mannenkoers zorgde een kopgroep van acht renners, met Jan-Willem van Schip, een tijdje voor een gaatje van bijna een minuut, maar het peloton bleef jagen en pakte de vluchters nog ruim voor de finale in de kraag. De finale was een klassieker waardig.  De Noor Rasmus Tiller triomfeerde op de omhoog lopende steentjes van de Citadel, voor de Nederlander Danny van Poppel.