Wielerpoëzie

Overig nieuws Redactie

Utrecht is onlosmakelijk verbonden met fietsen. Het is bijna onmogelijk om in het centrum niet in een optocht te belanden tijdens de ouderwetse spits. De fietsenstallingen zijn een attractie voor toeristen. Sinds 2021 heeft Utrecht een fietsburgemeester en in 2022 komt eindelijk (na twee jaar wachten) ook de derde grote wielerronde naar de stad. Daarmee is Utrecht de eerste stad waar de Giro, Tour en Vuelta doorheen razen.

Deze liefde tussen Utrecht en de fiets is een gedicht waard, dacht Veronique Rap van Wielerpoëzie. Ze woont zelf in Utrecht en schrijft samen met Bauke Vermaas uit Zwolle gedichten over wielrennen. De wielergedichten gaan over alles wat met fietsen te maken heeft: je dagelijkse routes, wind en regen, wedstrijden, afzien en het verlangen naar buiten. In de gedichten vangen zij de fietsbeleving in rake woorden.

Minimaal een keer per week plaatsen Bauke en Veronique een gedicht op hun Instagramaccount Wielerpoëzie. Daarnaast zijn de gedichten te lezen op hun website www.wielerpoezie.nl. Door een subsidie konden zij kun wielerpoëzie ook uitgeven op kaartjes die ze verspreiden bij wielercafés en – evenementen. Wil jij ook een stapel kaartjes ontvangen om mee te geven aan fietsliefhebbers? Dat kan door ze een berichtje te sturen via Instagram of hun website.

Ook van het gedicht FIETSHOOFDSTAD zijn kaartjes gedrukt.