Wielertitels voor Van der Poel, Van der Breggen en Alvarado

Sportprijzen Wielrennen Redactie

Tot wielrenner van het jaar is gekozen Mathieu van der Poel. Zijn vrouwelijke collega Anna van der Breggen is uitgeroepen tot wielrenster van het jaar. Wilco Kelderman en Annemiek van Vlieten waren ook genomineerd. De prijs voor ‘wielertalent’ ging naar Ceylin del Carmen Alvarado. Dat laatste is opmerkelijk omdat zij al de wereldkampioen is bij de elitevrouwen. Lorena Wiebes won vorig jaar de Gerrie Knetemann-trofee voor ‘het talent’.

Kennelijk wilde de organisatie Alvarado toch een titel laten winnen want ze was ook genomineerd bij de vrouwen, maar de winnares van de Keetie van Oosten-Hage-trofee was min of meer bij voorbaat bekend. Van der Breggen was immers wereldkampioen op de weg geworden en in de individuele tijdrit. Ook de winnaar van de Gerrit Schulte-trofee was geen verrassing. Ook al waren bij de mannen drie van de vijf genomineerden wereldkampioen op de baan, de weg wordt nog altijd hoger aangeslagen. Bovendien is Van der Poel ook wereldkampioen in het veld. Voor Wilco Kelderman, de nummer drie van de Giro d’Italia, was het dan ook een kansloos parcours.

De winnaars van de drie titels werden gekozen door de Club ’48 (oud-profs), de huidige profrenners via vakbond VVBW en wielerfans via de website WielerFlits.

In de studio van Eurosport waar de winnaars werden bekendgemaakt werd nog even teruggekomen op de derde plaats van Kelderman in de Giro. Er had meer ingezeten, vond Adrie van der Poel, zeker wanneer een ploegleiderswagen bij de Barnevelder was gebleven in de Stelvio-etappe. ‘Een gemiste kans. Duidelijk is wel dat hij het kan, daar moet Wilco zich maar aan vasthouden.’