Wilco huilt en Wilco lacht: roze na ‘zwaarste dag uit mijn leven’

Wielrennen Hans van Ommeren

Wat een etappe in de Giro d’Italia. Team Sunweb wil rozetruidrager Joao Almeida nu wel eens definitief breken en dat lukt. De Portugees lost al vroeg in de beklimming van de beruchte Passo dello Stelvio. Niet voorzien is echter dat ook Wilco Kelderman kraakt op de flanken van de 2758 meter col. Uiteindelijk houdt de Barnevelder net genoeg over voor het roze leiderstricot. Twaalf seconden op de nummer twee en vijftien op de nummer drie.

Dat zijn respectievelijk zijn ploeggenoot Jai Hindley en de Brit Tao Geoghegan Hart. De achttiende etappe van de Giro was de afgelopen dagen gepromoveerd tot de koninginnenrit omdat de etappe van zaterdag vermoedelijk drastisch wordt gewijzigd. Het uitstapje naar de Franse Alpen gaat niet door vanwege de verscherpte coronamaatregelen.

 

Utrecht-Amersfoort

Voor Wilco Kelderman, de nummer twee in het algemeen klassement met 17 seconden achterstand op de Portugees Joao Almeida, moest het dus gebeuren op onder meer de Stelvio, een gevreesde maar tegelijkertijd geliefde col voor de echte berggeiten. Een beklimming van 25 kilometer, een afstand van Utrecht naar Amersfoort. Maar dan niet op je gemak over een keurig aangelegd fietspad door fraai natuurschoon, maar continu klimmen, met een stijgingspercentage van een kleine acht procent. Ter vergelijking: de Grebbeberg bij Rhenen, een van de bekendste cols in Nederland, gaat gemiddeld 3,3 procent omhoog. Over een afstand van 500 meter…

Voor de Stelvio moet je dus 50 keer onafgebroken de Grebberg beklimmen, terwijl het ook nog eens ruim twee keer zo steil is.

Dat was zelfs vele profrenners in de Ronde van Italië te machtig, althans ze verloren (vele) minuten. Wilco Kelderman hoorde dat zijn grootste rivaal Joao Almeida steeds verder achterop raakte. Maar zijn gevoel van blijdschap duurde niet lang. Hij raakte zelf ook achterop. Een seconde, twee, drie. Het werden er steeds meer. Lijdzaam moest hij toezien dat drie renners van hem weg reden. Een duo van Ineos, de voormalige wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis en de gevaarlijke Geoghegan Hart, de nummer vier in het klassement. Plus zijn eigen ploeggenoot van Sunweb, Jai Hindley.

 

Duistere tactiek

De tactiek van Team Sunweb was nogal duister. Toen Kelderman moest afhaken had hij geholpen kunnen worden door zijn teamgenoot. Maar Hindley bleef vooraan bij het Ineos-koppel. Had Sunweb haar kopman al opgegeven, in die zin dat ze bang waren dat hij bij een complete ineenstorting ook Hindley zou meesleuren?

Kelderman hield in zijn eentje de schade beperkt. Op de top van de Stelvio had hij een achterstand van 49 seconden. Het verschil groeide langzaam in de afdaling en twee snel naderende achtervolgers, Bilbao en Fuglsang, leken een geschenk uit de hemel. Maar Kelderman liet de kruiwagen die hem werd aangeboden schieten. De kracht ontbeerde hem om aan te haken. Merkwaardig genoeg bleef hij nog wel een tijdje hangen op een tiental seconden voordat de draad definitief brak.

 

Knokkend als nooit tevoren

Uiteindelijk zwoegde de Barnevelder naar de top en kwam op 2.18  binnen van ritwinnaar Hindley. Die gaf Hart, de man die kilometers op kop had gereden, een koekje van eigen deeg. Immers, Hart  had enkele dagen eerder triomfantelijk gezegevierd terwijl Hindley alle werk had gedaan.

De schade viel mee en Kelderman die geknokt had als nooit tevoren en met slijm om de mond binnenkwam, pakte die zo felbegeerde roze trui. Achter hem liet ook Almeida het verlies niet zo heel ver oplopen. Wie verwacht had dat de Portugees volledig zou instorten, kwam bedrogen uit. Hij verloor 4.51 en staat nog altijd vijfde, op 2,16 van de nieuwe nummer één. En die heet Wilco  Kelderman.

‘De zwaarste dag van mijn leven,’ sprak de 29-jarige Barnevelder na afloop.

Drie ritten houden hem nog af van de grootste triomf in zijn wielerleven. Vrijdag zal er weinig gebeuren in de vlakke etappe, zaterdag staat er wederom een bergetappe op het programma. Zondag volgt dan het – naar het nu uitziet – adembenemende slot, een individuele tijdrit. Een discipline die Kelderman beter beheerst dan zijn naaste belagers. Echter, zelden zal er zo’n open en tegelijkertijd krankzinnige Giro geweest zijn. En niet alleen vanwege een dreigende coronawolk.